Er det fuglekvidder eller hemmelig kode, der siver gennem luften?

Rumænske The Whistlers, der var nomineret til Guldpalmen i Cannes, er en særegen film forsøgt båret oppe af én elementær idé.

desember 2020
Det er ikke let at finde hoved og hale i The Whistlers, hvilket naturligvis er en helt bevidst del af opskriften. Her Catrinel Menghia som Gilda. FOTO: ANOTHER WORLD ENTERTAINMENT.

Nogle film er funderet i én gennemgående idé. En idé, som skal holde hele filmen oppe og være dragende nok i sig selv. Det gælder naturligvis konceptuelle kunstfilm især, men også hos spillefilm træffer man i ny og næ den type. En sådan film er den rumænske La Gomera, som i Norge har fået den engelske titel The Whistlers, hvilket også er temmelig rammende. Den handler nemlig i høj grad om at fløjte (å plystre).

I min barndom var et tilbagevendende irritationsmoment Roger Whittaker. Måske kender du ikke manden, og det gør jeg som sådan heller ikke, men jeg husker hans insisterende fløjteri som et repetitivt element i hans musik. Lidt sådan har jeg det med fløjteriet i The Whistlers.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal