Bankmannen, yogien og håpet i Ecuador

7. februar skal ecuadorianerne velge sin neste president. Sittende president Lenín Moreno ble valgt som venstrekandidat, men har gjort alt for å sabotere landets venstreside. Nå håper landets høyreside at han har lykkes med det.

februar 2021
Urfolkskandidaten Yaku Pérez under lanseringen av sitt kandidatur i Quito 6. oktober 2020. Foto: Vincent Ricci, Shutterstock.

Ett prosjekt dominerte forrige presidentvalgkamp i Ecuador, nemlig Lenín Morenos løfte om å videreføre Rafael Correas politikk, et løfte han tråkket på på alle mulige måter etter at han ble valgt. Fire år senere er alle presidentkandidatene enige om at det gjelder å bryte tvert med politikken til Moreno, som ikke stiller til gjenvalg.

For det går ikke spesielt bra med Ecuador. Koronapandemien har rammet landet hardt. Viruset tok livet av 13 994 av landets 17 millioner innbyggere i fjor, ifølge myndighetene. Samtidig var overdødeligheten på 40 000 sammenlignet med tidligere år. Selv om man ikke kan si med sikkerhet at alle disse dødsfallene skyldtes sykdommen, er de unektelig et resultat av helsekrisen pandemien har forårsaket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal