Urfolkskandidaten Yaku Pérez under lanseringen av sitt kandidatur i Quito 6. oktober 2020. Foto: Vincent Ricci, Shutterstock.

Bankmannen, yogien og håpet i Ecuador

7. februar skal ecuadorianerne velge sin neste president. Sittende president Lenín Moreno ble valgt som venstrekandidat, men har gjort alt for å sabotere landets venstreside. Nå håper landets høyreside at han har lykkes med det.

Ett prosjekt dominerte forrige presidentvalgkamp i Ecuador, nemlig Lenín Morenos løfte om å videreføre Rafael Correas politikk, et løfte han tråkket på på alle mulige måter etter at han ble valgt. Fire år senere er alle presidentkandidatene enige om at det gjelder å bryte tvert med politikken til Moreno, som ikke stiller til gjenvalg.

For det går ikke spesielt bra med Ecuador. Koronapandemien har rammet landet hardt. Viruset tok livet av 13 994 av landets 17 millioner innbyggere i fjor, ifølge myndighetene. Samtidig var overdødeligheten på 40 000 sammenlignet med tidligere år. Selv om man ikke kan si med sikkerhet at alle disse dødsfallene skyldtes sykdommen, er de unektelig et resultat av helsekrisen pandemien har forårsaket. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Russlands afrikanske comeback

Neste sak

Avkortet ungdomstid

Mer Ecuador

Folkeopprør mot Moreno

Økonomiske innstramminger i bytte mot en redningspakke fra IMF har utløst massedemonstrasjoner og politisk krise i Ecuador. President Lenín Moreno skylder alt på forgjengeren, Rafael Correa, som her gir sin analyse.

Morenos machiavellisme

Lenín Moreno ble valgt til president med løfter om å videreføre Rafael Correas sosiale politikk. I stedet har han snudd brått og uventet til høyre.

Helse for folket

I ti år har Ecuador forsøkt å gjenoppbygge det offentlige helsevesenet etter tiår med forsømmelse og privatiseringer. Det er ikke alltid like lett.

Å styre i mediedemokratiets tidsalder

Bare halvparten av det vi har oppnådd, ville ført til borgerkrig for noen tiår siden, skriver Rafael Correa, som her gjør opp status for venstresidens seire og nederlag i Latin-Amerika de siste tjue årene.

Ecuadors tunge miljøkamp

RIO+20 i slutten av juni føyde seg inn i rekken av mislykkede miljøtoppmøter. Mens rike land forsøker å tvinge fram en grønn økonomi som er kompatibel med den nyliberale verdensorden, prøver Ecuador å samle internasjonal støtte til et nytt prosjekt for å forene nasjonal suverenitet, sosiale framskritt og vern av økosystemet.

0 kr 0