Fra Arlet Guallpas «Frontline Family». Foto: HBO.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Hvis den pandemirelaterte selvmedlidenheten tar overhånd, er det bare å sende noen varme tanker sørover, for eksempel til en favela i Rio de Janeiro, eller et skur langs landeveien i Tanzania. Litt perspektiv på ting skader aldri. Og dersom u-land og favelaer skulle være så hinsides egen livserfaring at det er umulig å relatere til: Send tankene vestover, til et land vi inntil nylig likte å sammenligne oss med, USA. For å minne om en selvfølge som ofte glemmes: År 2020 kunne vært tilbragt langt verre steder enn i lille Norge.

Videodagbøkene The Covid Diaries, ført i kamera av fem unge mennesker i New York, kan nok sies å være en bagatell, sågar en tendensiøs bagatell, men like fullt en sympatisk sådan. Den gjør inntrykk der den skildrer den innskrenkede hverdagen for de enkelte kronikører og deres nærmeste. Unge mennesker i formende år gjør sine dystre livserfaringer i skyggen av den moderne svartedauden. Når de slik legger fram sine vitnesbyrd om en mildest talt krevende tid, så skylder man vel å legge fjeset i milde gammelmannsfolder og høre etter? Hvordan har de det, ungdommen nå til dags? Flere her hjemme har allerede luftet bekymringer for hvilke ettervirkninger denne covid-parentesen vil ha for en i verste fall tapt generasjon. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Propaganda mot migrasjon

Neste sak

Fra bedøvende konsensus til lukrativ dissens

Mer Dokumentar

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er mye å lære av. Dokumentaren Stockton On My Mind prioriterer byens
unge ordfører og hans nærmeste.

Han som slapp unna og hun som skrev om ham

I’ll Be Gone in the Dark gir et myldrende bilde av kriminaljournalisten og -forfatteren Michelle McNamara og drapsmannen hun forsket på. De seks episodene hadde sikkert tålt en siste runde i klipperommet, men lykkes langt på vei med å sirkle inn begge uten å tape oversikten.

Beretning om varslede ulykker

Korrupsjonen som avdekkes i kjølvannet av en brann på en nattklubb er hinsides det meste som er å se i fiksjonsfilmer om det samme. Alexander Nanaus dokumentar følger en avisredaksjons møysommelige arbeid med en sak som vokser til en spennende filmfortelling, på godt og vondt.

Konspiranoia nå igjen?

HBO-dokumentaren Kill Chain presenterer muligheten for at valgresultatene i flere amerikanske valgkretser kan ha blitt fordreid av, i beste fall, systemsvikt og tekniske svakheter.

0 kr 0