Fagorganiseringskampanjen fikk stor støtte utenfor Alabama. Her fra en støttemarkering i New York 20. februar. Foto: Ben von Klemperer, Shutterstock.

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

mai 2021

«David mot Goliat», sa mange av aktivistene som i mars organiserte en avstemning om opprettelse av en fagforeningsavdeling ved BHM1, Amazons enorme lager i Bessemer i Alabama. Det var ingen overdrivelse. Lagerarbeiderne, i stor grad afroamerikanere, utfordret et av verdens mektigste selskaper, eid av den rikeste mannen på planeten, Jeff Bezos, i en av USAs mest konservative delstater.

Men om Bibelens David klarte å vinne over kjempen Goliat, så knuste Goliat ham hos Amazon. Av de 5805 ansatte i det nesten en kvadratkilometer store lagerkomplekset, stemte bare 738 for fagorganisering, mens 1798 stemte imot. Stuart Appelbaum, leder for fagforeningen Retail, Wholesale Department Store Union (RWDSU), bestred umiddelbart resultatet og beskyldte Amazon for å ha blandet seg inn i avstemningen. Etter at et lignende forsøk feilet i Delaware i 2014, har netthandelsgiganten nok en gang vist seg som en ugjennomtrengelig festning for fagbevegelsen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal