Mexicos plagsomme nabo

I flere tiår har Mexicos storebror tatt seg store friheter i nabolandet i sør. Nå gjør president López Obrador det stadig vanskeligere for USA å blande seg inn i Mexicos indre anliggender.

Grensegjerdet i Tijuana. Foto: Max Bohme, Unsplash.

Den 15. desember 2020 sendte Mexicos president Andrés Manuel López Obrador et gratulasjonsbrev til USAs nyvalgte president Joe Biden. Mellom høflighetsfrasene var det en formulering i brevet som ikke ga inntrykk av et strålende naboskap: «Vi er sikre på at med deg vil vi kunne fortsette å følge de utenrikspolitiske prinsippene nedfelt i grunnloven vår, særlig prinsippene om ikke-innblanding og selvbestemmelse.» Overbevist om at USAs sikkerhet og velstand er «tett knyttet til situasjonen i Mexico», har USAs utenriksdepartement i lang tid hatt det som «absolutt prioritet» å holde oppsyn med naboen i sør. Uten nevneverdig respekt for landets suverenitet.

En nylig skandale har gjort det tydelig. Rettssaken mot narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzman i 2018 og 2019 avslørte hvordan amerikanske Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) «tilfeldigvis» ble en av Sinaloa-kartellets leverandører av automatgevær. Gjennom prosjektet Gunrunner og operasjonen Fast and Furious, lot ATF smuglere knyttet til narkokartellet kjøpe våpen i USA og smugle dem til den andre siden av grensen for å følge sporene deres. I fem år fra 2006 havnet 2500 våpen, alt fra halvautomatiske pistoler til panservernraketter, i hendene på kartellene med stilltiende samtykke fra amerikanske agenter. ATF begynte først å revurdere metodene sine da kalasjnikover forsynt via disse hemmelige programmene ble brukt mot deres kolleger i det amerikanske grensepolitiet med dødelig utfall.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Neste sak

Venstresionismens kollaps i Israel

Mer Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang

0 kr 0