Mexicos plagsomme nabo

I flere tiår har Mexicos storebror tatt seg store friheter i nabolandet i sør. Nå gjør president López Obrador det stadig vanskeligere for USA å blande seg inn i Mexicos indre anliggender.

Grensegjerdet i Tijuana. Foto: Max Bohme, Unsplash.

Den 15. desember 2020 sendte Mexicos president Andrés Manuel López Obrador et gratulasjonsbrev til USAs nyvalgte president Joe Biden. Mellom høflighetsfrasene var det en formulering i brevet som ikke ga inntrykk av et strålende naboskap: «Vi er sikre på at med deg vil vi kunne fortsette å følge de utenrikspolitiske prinsippene nedfelt i grunnloven vår, særlig prinsippene om ikke-innblanding og selvbestemmelse.» Overbevist om at USAs sikkerhet og velstand er «tett knyttet til situasjonen i Mexico», har USAs utenriksdepartement i lang tid hatt det som «absolutt prioritet» å holde oppsyn med naboen i sør. Uten nevneverdig respekt for landets suverenitet.

En nylig skandale har gjort det tydelig. Rettssaken mot narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzman i 2018 og 2019 avslørte hvordan amerikanske Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) «tilfeldigvis» ble en av Sinaloa-kartellets leverandører av automatgevær. Gjennom prosjektet Gunrunner og operasjonen Fast and Furious, lot ATF smuglere knyttet til narkokartellet kjøpe våpen i USA og smugle dem til den andre siden av grensen for å følge sporene deres. I fem år fra 2006 havnet 2500 våpen, alt fra halvautomatiske pistoler til panservernraketter, i hendene på kartellene med stilltiende samtykke fra amerikanske agenter. ATF begynte først å revurdere metodene sine da kalasjnikover forsynt via disse hemmelige programmene ble brukt mot deres kolleger i det amerikanske grensepolitiet med dødelig utfall.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal