Amerikanske styrker gir Antonik-basen i Helmand-provinsen til den afghanske hæren, 2. mai 2021. Foto Afghanistans forsvarsdepartement / AFP / NTB.

To tiår med krig for ingenting

Etter tjue år med krig framstår Afghanistan som en oppsummering av Vestens mange nederlag.

september 2021

Få land lever så godt opp til sitt tilnavn som Afghanistan: «imperienes kirkegård». Etter å ha kastet ut mogulene og perserne, ble det britiske imperiet sendt på flukt på 1800-tallet, mens Sovjetunionen led samme skjebne i forrige århundre. Nå har turen kommet til USA.

Etter to tiår, hvor ikke mindre enn 38 andre land ble innrullert i det NATO-ledede korstoget, trekker USA seg nå ut av sin lengste krig, som har endt i en total fiasko. De amerikanske styrkene har forlatt landet i en panisk tilbaketrekning, kort tid før tjueårsdagen for angrepene på World Trade Center og Pentagon, som opprinnelig var begrunnelsen for krigen. Tilbaketrekningen, som tidligere president Donald Trump annonserte skulle skje innen mai i år, er nå blitt gjennomført av Joe Biden med bare noen få måneders forsinkelse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal