Hvor guder og monstre ferdes

Mye kan sies om det å henge etter fingertuppene i en loddrett fjellvegg uten sikring, men det blir utvilsomt noen fabelaktige bilder og svimlende scener av det.

januar 2022
Å risikere livet blir en pittoresk idyll i The Alpinist..

Uansett hvor sinnssvake noen av påfunnene deres arter seg, så står det unektelig en viss respekt av de mer ekvilibristiske frikjørerne, friklatrerne og basehopperne. For eksempel vil frikjørere som franske Candide Thovex’ bravader på ski, som mange tar en kikk på i ukene før snøen kommer, trolig imponere de fleste. Likevel, og selvfølgelig, melder spørsmål seg om risiko, også på andres bekostning.

For oss som synes at selv det å haike kan ha et slitsomt islett av takknemlighetsgjeld, blir det rent ulidelig å forestille seg hvor fårete det må føles, etter å liksom skulle trumfe naturlovene, se døden i hvitøyet og så videre, å måtte ringe hjem og bli hentet av helikopter, kanskje også i et forbudt terreng. Hvordan man konverserer sin måtelig motiverte redningsmann under slike omstendigheter, kan det være like greit å ikke vite noe om. Friklatrerne er stort sett forskånet for forsmedelige redningsaksjoner som disse. En liten spoilert: Det hender at de faller ned. Ikke alle overlever. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal