En raider ser tilbake

Seere som er umettelige på offentlige figurers privatliv får et og annet kjøttbein også i Bruce David Kleins portrett av finansmannen Carl Icahn. Heldigvis tar det ikke alt fokus fra virksomheten han i utgangspunktet er kjent for.

mars 2022
Kynisk spekulant og likevel – Icahn: The Restless Billionaire etterlater inntrykket av en ivrig investor det ikke er så vanskelig å sympatisere med.

«Mannen mot myten», kan man vel kalle Bruce David Kleins Icahn: The Restless Billionaire, en drøyt halvannen times presentasjon av den legendariske finansmannen Carl Icahn. Dokumentaren er et forsøksvis personlig portrett av en skikkelse selv lesere uten interesse for finans gjerne kjenner navnet til, kjent for uttalelser som «Hvis du vil ha en venn, skaff deg en hund». Inntrykket etterlatt av en rekke, kanskje litt slappe, kommentarer gjennom årene, er det av Carl Icahn som en kynisk spekulant som gladelig ofrer småbedrifter, og med det arbeidsplasser, i sin jakt på profitt, i verste fall kjære hjørnesteinsbedrifter på små steder. Det var i alle fall noe av det vi fikk i Oliver Stones Wall Street (1987), der hovedrollen Gordon Gekko sies å være inspirert av nettopp Icahn, uten at akkurat dette aspektet er det mest interessante i Kleins dokumentar. Og, visst, Stone er ett blant flere snakkende hoder som bidrar med mer og mindre anskueliggjørende anekdoter om hovedpersonen. Både finansjournalister, forfattere og nyhetsankere gir sitt besyv, samt en viss Bill Gates, i tillegg til mer private innslag med Icahns familiemedlemmer.

Altså, den rå kapitalisten som går over lik, eller arbeidsløse, for egen vinning, er det her han skal få skryte av egne bedrifter, helt uimotsagt? Til en viss grad, ja, men for seere – flertallet, forhåpentlig – som synes det lukter gnager av selvgående floskler som disse, kan dokumentarportretter som Kleins bidra til en mer utfyllende fortelling. Så, med utgangspunkt i portrettet i vel så høy grad som den portretterte: Hva er nå dette for en skapning?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal