Forført av kjernekraft

Med langvarig tørke og stadig mer intense branner har California bestemt seg for å trappe opp kampen mot global oppvarming og satse på fornybar energi. Men er det klokt å samtidig legge ned Diablo, delstatens siste kjernekraftverk?

august 2022
Kjøletårnene til kjernekraftverket Rancho Seco, som ble stengt i 1989 etter en folkeavstemning. Foto: Shutterstock.

Kan miljøaktivister være for kjernekraft? For Heather Hoff er det ingen tvil, miljø og atomkraft går hånd i hånd. Den 43 år gamle miljøforkjemperen kjører en brukt elbil til jobben som reaktoroperatør ved Californias siste aktive atomkraftverk, Diablo Canyon, som delstatsregjeringen har lovet å stenge i 2025. «Diablo» ligger vendt ut mot Stillehavet midt mellom San Francisco og Los Angeles. Kraftverket er omgitt av et enormt kupert naturområde hvor flokker med brune kyr beiter. I dette pittoreske landskapet produserer kraftverkets to reaktorer ti prosent av Californias strøm, og over halvparten av delstatens fossilfrie elektrisitet. Karbonavtrykket tilsvarer en stor bondegård.

Med engasjementet for å redde arbeidsplassen sin – imot anbefalingen til arbeidsgiveren Pacific Gas & Electric (PG&E) – og for å få USA til å satse på kjernekraft igjen, ser Hoff på seg selv som den «ultimate miljøverner», selv om det strider mot en av miljøbevegelsens store kampsaker i et halvt århundre. «Jeg kunne ikke gjort noe mer nyttig for miljøet. Da jeg vokste opp, ville jeg engasjere meg for å redde hvalene og naturmangfoldet. Men å støtte kjernekraft bidrar indirekte til dette», argumenterer hun på en bar i sentrum av San Luis Obispo, den nærmeste byen til kraftverket. Rundt halsen har Hoff et smykke som inneholder thorium, et lett radioaktivt, selvlysende metall. Hun deler ut egenproduserte klistremerker – med slagordet «I ♡ U 235» eller en tegning av små elektroner som går i bane rundt et hjerte. «Når atomkraftverkene stenges, blir de erstattet av fossilt brensel. Jeg må innrømme at det tok en stund før det gikk opp for meg.»
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal