De uforente stater

USAs delstater glir stadig mer fra hverandre alt etter om de er styrt av demokrater eller republikanere.

oktober 2022
Illustrasjon: Lightspring / Shutterstock.

Både Republikanerne og Demokratene hevder at demokratiet vil gå under hvis de ikke vinner mellomvalget 8. november. Begge partiene påstår at det andre ikke bare har upraktiske eller forkastelige ideer, men at det faktisk er en fiende, et fremmedlegeme, umoralsk og undergravende. Tidligere rammet denne paranoide refleksen som oftest urbefolkningen, de svarte og kommunistene. Nå retter den seg mot flere titalls millioner av «deplorables», «halvfascister» og «totalitære» – Republikanerne ifølge Demokratene, Demokratene ifølge Republikanerne. Den politiske retorikken er full av henvisninger til 1930-tallet, sammenstøt mellom sjia- og sunnimuslimer, og den amerikanske borgerkrigen.

Hver morgen finner mange amerikanere innboksen full av uønskede e-poster i sterke farger og med store bokstaver. 18. september skrev Demokratene: «20 000 underskrifter trengs før 11:59. Signer for å arrestere Donald Trump. Vi er så NÆRE på å stille Trump for RETTEN. Men vi trenger en ENORM støtte fra folk for å klare det.» Neste dag slo Trump tilbake: «De radikale Big Tech-selskapene forsøker å KNEBLE oss. Deres korrupte partnere i mainstream-mediene jobber for fullt med å sensurere republikanere. Den eneste måten å redde landet på og stoppe venstresidens radikale sosialistiske agenda, er å velge inn America First-republikanere [det vil si Trumps støttespillere] i Senatet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal