Frankrike blir værende i Sahel

Offisielt ble Frankrikes militæroperasjon i Sahel avsluttet i november. Likevel har Frankrike beholdt soldatene og basene sine i de tidligere koloniene. Til stadig større irritasjon for befolkningene der.

mars 2023
En fransk soldat på grensen mellom Burkina Faso, Mali og Niger, 19. februar 2019. Foto: Michele Cattani, AFP / NTB.

Offisielt ble den franske militæroperasjonen Barkhane i Sahel avsluttet 9. november. Men selv om Frankrike i skrivende stund ikke lenger har soldater i Mali, er det fortsatt nesten 3000 franske soldater i Niger og Tsjad – like mange som da Barkhane startet i 2014. Frankrike nekter også å innrømme at operasjonen har mislyktes, og er fortsatt i krig i Sahel mot en uklar fiende med den beleilig vage beskrivelsen «terrorister». En krig på ubestemt tid med uklare juridiske rammer, og som heller ikke har blitt drøftet i den franske nasjonalforsamlingen. En lite transparent krig som Frankrike ønsker å utvide til kystlandene i Guineabukta.

Hovedbasen for det mange kaller Barkhane 2, i mangel av et offisielt navn, befinner seg nå i Nigers hovedstad Niamey. Det er her dronene og jagerflyene letter og lander, og her finnes det 1200 franske soldater. Mens en god del av kjøretøyene gradvis har blitt sendt hjem til Frankrike, har jagerflyene og dronene blitt værende for både å overvåke og bombe. Resten av soldatene befinner seg på de franske militærbasene i Dakar (Senegal), N’Djamena (Tsjad) og Abidjan (Elfenbenskysten). Spesialstyrker var også stasjonert i Ouagadougou fra 2010 inntil juntaen i Burkina Faso krevde at de skulle forlate landet 23. januar. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal