Fransk nederlag i Sahel

De franske soldatene ble mottatt som helter i januar 2013 da de stanset en jihadist-offensiv nord i Mali. Nå er de ikke lenger velkomne i landet.

april 2022
Fransk soldat fra Operasjon Barkhane i Ansongo i Mali, desember 2015.

«Vi lærer på et vis å være koalisjonens amerikanere», sa den franske hærsjefen Pierre Schill til forsvarsjournalister 31. januar om Frankrikes militærintervensjon i Sahel. Sammenligningen med USA virket nokså malplassert bare noen måneder etter amerikanernes nederlag i et Afghanistan som de skulle gjenoppbygge, men forlot i kaos etter tjue år. Sammenligningen sier samtidig mye om utfordringene de franske styrkene har støtt på.

Hærsjefens uttalelse kom bare to uker før Frankrikes president Emmanuel Macron offisielt kunngjorde 17. februar at landet trekker soldatene sine ut av Mali. Siden januar 2013 har franske styrker vært i Mali i forbindelse med ulike operasjoner – kalt Serval, Epervier og Barkhane – for å bekjempe ulike politisk-militære bevegelser som sverget lojalitet til Al-Qaida eller Den islamske staten (IS). Med årene har franskmennene klart å få flere europeiske land til å sende soldater, inkludert spesialstyrker i Operasjon Takuba, samt afrikanske bataljoner i G5 Sahel Joint Force (Mali, Tsjad, Niger, Mauritania og Burkina Faso). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal