Å leke mann

Elegance Brattons auteur-debut The Inspection er avstemt, ryddig og med en imponerende ledig flyt, også med tanke på at filmen er om hans egne erfaringer som homofil rekrutt i den amerikanske marinen.

april 2023
«Du er ikke den første, og neppe den siste.» Rosales (Raúl Castillo, t.h.), en av få som er imøtekommende overfor Ellis (Jeremy Pope). Foto: Ymer Media AS.

Det gjør seg i spaltene, dette konseptet: homo verver seg til marinen. Så er det da også et unikt scenario på film. Unge Ellis French, spilt av en fint nedtonet Jeremy Pope, søker seg til marinen, «for å bli noe». Alternativet, som han ser det, ville være å dø som enda en «hjemløs soper». Hans mor vil knapt vite av ham, og faren hører vi lite om. Røff behandling av unge menn i militæret er kjent stoff, og The Inspection kan i resymé, og om man zoomer tilstrekkelig langt ut, kalles forutsigbar i miljøskildringen, men det forutsetter en blindsone som omfatter hovedpersonens legning, samt bransjens holdninger til homofile.

Med det besvares også spørsmålet om hva nytt denne filmen bringer til torgs. Ikke dermed sagt at det blir mindre spennende. Tvert om, for ikke altfor mange år siden ville dette vært sensasjonelt, et must for kinogjengere: Hvordan skal dette gå? Med et slikt tilskudd til en ellers kjent fortelling kan vi øyne en mulig begynnelse på en bølge av fortellinger om tilværelsen som homofil i «tradisjonelt maskuline» virksomheter: astronauter, cowboyer, fotballspillere, politimenn og – hvem vet? – katolske prester. Her venter garantert flere sprengmodne historier på innhøsting, og velkomne skal de være. Vi er ellers godt forsynt med ordinære sjangerøvelser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal