Israels strategiske katastrofe

Hamas-angrepet 7. oktober er en konsekvens av at de israelske lederne har nektet å søke en politisk løsning på Palestina-spørsmålet. Krigen i Gaza vil bare gjøre vondt verre.

januar 2024
«Tilbaketrekkingen fra Gaza betyr at den politiske prosessen fryses. Og når du fryser denne prosessen, forhindrer du opprettelsen av en palestinsk stat», forklarte Ariel Sharons rådgiver Dov Weissglass i 2004. Nesten tjue år senere er Gaza utbombet, som her i Rafah, sør på Gazastripen, 20. desember 2023. Foto: Said Khatib, AFO / TB.

Det snødde kraftig i Jerusalem 15. mars 2003, da Avi Dichter måtte gå et stykke til fots til Matti Steinbergs bolig i strøket Beit Hakerem. Den daværende sjef for etterretningstjenesten Shin Bet var kommet for å si at Steinbergs tjenester ikke lenger var ønsket. Dermed sa han opp den fremste spesialisten på palestinaspørsmålet, mannen som gjennom flere tiår hadde vært rådgiver for Mossad, den militære etterretningstjenesten Aman og så Shin Bet. Beskjeden kom etter at Steinberg hadde kritisert statsminister Ariel Sharons avvisning av fredsinitiativet saudiske kong Abdullah Al-Saud la fram på toppmøtet til Den arabiske liga i Beirut i mars 2002. Dette initiativet, som fortsatt er Ligaens offisielle standpunkt, foreslår en definitiv normalisering mellom Israel og de arabiske nabolandene i bytte mot at Israel trekker seg ut av de arabiske områdene som ble okkupert i juni 1967.

Steinberg kritiserte også politikken med målrettede drap på palestinske ledere, og var overbevist om at Israels ledelse satte landets eksistens i fare med sitt utelukkende sikkerhetsmessige perspektiv. Han uttalte også at et uavhengig Palestina var nødvendig for at Israel skulle forbli en jødisk og demokratisk stat. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal