Tysk mediekritikk mellom barken og veden

En gang hadde Tyskland en livlig og mangfoldig mediekritikk. Nå avviser redaksjonelle ledere alle anklager om konformisme og manglende kritisk journalistikk som høyreekstrem konspirasjonstenkning.

mars 2024

«Mediene forholder seg til mediekritikken som fugler forholder seg til ornitologien: De hører ikke på den», sier den tyske sosiologen Harald Welzer, som i 2022 utga boka Die vierte Gewalt. Wie Mehrheitsmeinung gemacht wird, auch wenn sie keine ist («Den fjerde statsmakt. Om hvordan flertallsmeningen skapes, selv om den ikke deles av flertallet»), sammen med filosofen Richard David Precht. I boka konkluderer de med at i temaer som krigen i Ukraina er de store tyske mediene mer opptatt av å konstruere et ensidig narrativ enn å informere med en balansert journalistikk. Gapet mellom de publiserte meningene og folkemeningen blir dermed stadig større, ifølge dem.

Den tyske pressen svarte på kritikken ved å overstrømme Welzer og Precht med nedlatende kommentarer, selv før boka hadde gått i trykken. Med denne mottakelsen bekreftet de forfatternes påstand om en manisk journalistikk som har byttet ut saklige argumenter med moralske dommer og meninger. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal