Ukrainas truede ungarske samfunn

Mens kampene raser i øst, er den ungarsktalende minoriteten i det vestlige Ukraina på vikende front. Regionen har i århundrer hatt en sammensatt befolkning, men nå er det kulturelle mangfoldet i ferd med å forsvinne.

Bilder av falne soldater på Helteplassen i Berehove, 27. januar. Mange innbyggere i det multietniske Transkarpatia har vervet seg. Likevel er folk i andre deler av Ukraina skeptiske til minoritetenes lojalitet. Foto: Attila Kisbenedek, AFP / NTB.

Det tar tre timer å kjøre fra Budapest til den ukrainske grensen. Like over grensen, fastsatt av Trianon-traktaten som splittet opp Det østerriksk-ungarske riket i 1920, ligger Berehove, det kulturelle sentrum for madjarene i Ukraina. Du trenger ikke stille klokka til Kyiv-tid. Denne sørvestlige spissen av Ukraina, over 1300 kilometer fra landets hovedstad, følger «Budapest-tid», som innbyggerne kaller den sentraleuropeiske tidssonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal