Den lengste krigen

Situasjonen i Midtøsten er på bristepunktet, men USA virker ikke villig til å presse Benjamin Netanyahu til å skifte kurs.

september 2024
Fra en flyktningleir i Rafah sør på Gazastripen 29. november 2019. Foto: Abed Rahim Khatib / Alamy.

I flere uker har mange fulgt nervøst med på forhandlingene om å få slutt på krigen i Gaza. Optimistiske uttalelser – «vi har aldri vært så nær en avtale» – har endt i skuffende konklusjoner – «vi vil fortsette neste uke». Mens forhandlingene har pågått, har ødeleggelsen av Gaza blitt trappet opp, i likhet med volden til bosetterne på Vestbredden.

I slutten av juli vokste følelsen i Washington av at det hastet å få i stand en avtale. Regionen var på randen av full krig etter at Israel drepte en av Hizbollahs militære ledere, Fuad Shukr, i Beirut og Ismail Haniyeh, leder for Hamas’ politiske byrå, i Teheran. Med drapene krysset Israel «de røde linjene». Både Iran og Hizbollah-leder Hassan Nasrallah lovet å gjengjelde drapene. Det fikk president Joe Biden, som ikke ville at USA skulle bli dratt inn i en ukontrollert eskalering midt i et valgår, til å forsøke å finne en vei ut av krisen, uten å ofre Israels interesser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal