Afghanistan i dag – mellom moralisme og utrygghet

Ett år etter USAs intervensjon øker overgrepene mot kvinner i Afghanistan. Til tross for enkelte overfladiske tiltak, som vesten later til å si seg fornøyd med, dominerer moralens voktere på nytt.

Kvinnene i Kabul skynder seg av gårde til neste gjøremål. De fleste av dem er tilslørt fra topp til tå, og ligner blå spøkelser. Noen har sko med høye hæler, og under den heldekkende burkaen får vi glimtvis øye på nydelig broderte buksekanter. De kler seg tydeligvis med omhu. Selv de få kvinnene som våger seg ut på gaten uten burka, haster avsted. De går raskt forbi de skjeggete, bevæpnede mennene i uniform, som sitter på vaklevorne stoler og dovner seg foran ministeriene, med uniformsluen trukket godt ned i øynene for å skjule blikket som speider etter en atspredelse.

Unge gutter sykler forbi, ringer med sykkelbjellene og fleiper. Menn i tradisjonelle afghanske klær spaserer hånd i hånd. De ler og hilser varmt på hverandre. Kjøpmenn står foran butikkene sine og prater med kundene. Mennene i Kabul tar den tiden de trenger. Det offentlige rommet tilhører dem. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0