Hvordan måle suksess?

WTOs ministerkonferanse er en ypperlig anledning til å sette opp et detaljert regnskap over konsekvensene av åtte års liberalisering med WTO som drivkraft.

september 2003

Flere regjeringer angrer antagelig på å ha vært med på å vedta statuttene for Verdens Handelsorganisasjon (WTO), på dens første ministermøte i Marrakesh i 1994. Det var meningen at den nye organisasjonen skulle være et permanent forum for multilaterale diskusjoner om handel. WTO skulle bryte med «forhandlingsrundene» til forgjengeren, GATT (Generalavtalen om tolltariffer og handel). Disse rundenes varighet var fastlagt på papiret, men ble aldri respektert. Imidlertid viste det seg, da det kom til stykket, at WTO fungerte på akkurat samme måte.

Det er de fire dager lange ministermøtene, som vanligvis organiseres annethvert år, som tiltrekker seg størst oppmerksomhet. Ministermøtet er WTOs øverste instans. I tillegg holdes fortløpende forhandlinger blant annet om landbruk, tjenester, tilgang til medisiner, differensiert behandling av utviklingslandene og markedstilgang for ikke-landbruksvarer. Alle disse forhandlingene skjer innenfor egne rammer, med hver sin timeplan og uten noen formelle overganger seg imellom. Og fremfor alt skjer de langt unna demonstrantenes blikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal