Retten til informasjon

Verdenstoppmøte. Begrepet «informasjonssamfunnet» er blitt dagligdags uten at man har fått anledning til en virkelig debatt omkring det. Kontroversene på området er likevel store, spesielt i forbindelse med «den digitale kløften». FNs generalforsamling har innkalt til et verdenstoppmøte om informasjonssamfunnet i Genève i desember.

november 2003

På 1970-tallet lå begrepet «informasjonssamfunnet» til grunn for de store industrilandenes programmer. De så informasjonssamfunnet som et middel til å komme ut av en todelt krise: vekstmodellens krise og krisen i «de vestlige demokratienes styrbarhet.»[1 ]Nedleggelsen av American Telegraph and Telephone (AT&T) i USA i 1984 skapte sjokkbølger som markerte begynnelsen på en periode med deregulering og privatisering av offentlige tjenester innen telekommunikasjon.

Verdens handelsorganisasjons (WTO) avtale om liberalisering av markedet for teletjenester førte i 1998 til sammenslutninger mellom operatører og innholdsprodusenter. America Onlines fusjon med giganten Time-Warner i januar 2000 var det store symbolet på en slik utvikling: «AOL everywhere, for everyone».[2] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal