Tehran Avenue

20. februar skal iranerne gå til stemmeurnene og velge ny nasjonalforsamling. Hvor mange unge velgere kommer til å delta i valget?

22 år gamle Noushin er journalist i Tehran Avenue, et hipt kulturmagasin på nett. Hun var 16 år da Mohammad Khatami ble president 22. mai 1997, med 20 av 30 millioner avgitte stemmer (av totalt 33 millioner stemmeberettigede). Reformbevegelsen (dovvom-e khordad) fokuserte på «sivilsamfunnet», rettsstaten og ytringsfriheten. I valgkampen trakk Khatami spesielt frem nødvendigheten av å lytte til de unges og kvinnenes ønsker og forhåpninger. Reformtilhengerne vant senere kommunevalget i 1999 og parlamentsvalget i 2000, og så presidentvalget i 2001 (med over 77 prosent av stemmene).

For de unge i Teheran har ingenting egentlig forandret seg. Noushin sier: «Regimet klarte å spille på hver enkelts sårbare punkter, på religion, gudsfrykt og overtro. På mine foreldres tid var det enkelte som likte tanken på å vende tilbake til tradisjonen, men de fleste følte at de hadde fått langt mer enn de hadde regnet med. Da vi vokste opp så vi våre foreldres reaksjoner på alt dette, og vi ble enda mer forvirret enn dem over hva som var rett og galt. Ubevisst begynte folk å avvise politikken som en eneste gigantisk løgn. Det som var nytt i 1997 ble fort kjedelig da det ikke førte til noen forandring.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ny verdensorden med internett

Neste sak

Overvåkingens nyttige løpegutter?

Mer Iran

Oppskrift på krig

Spenningen har steget dramatisk mellom USA og Iran etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen,

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger. Men enhver fred som

Irans to hærer

USA synes fast bestemt på å starte en ny krig i Midtøsten, denne gang mot Iran.

0 kr 0