En krig mellom sivilisasjoner?

Er «krigen mot terror» en krig mellom «oss» og «dem», Øst og Vest, islam og kristendom? Dagens konflikter blir stadig tydeligere fremstilt som en krig mellom sivilisasjoner, men det nye fiendebildet dekker over reelle motsetninger i verden.

Irak brenner. I felten kan man tydelig se konsekvensene av amerikansk uvitenhet og stormaktsarroganse. Fallujah ligner lite på en by i Texas, og enda mindre på Marseille eller Toulon, som ble frigjort i 1944. Dypest sett er situasjonen i Irak en direkte konsekvens av «krigen mot terror», lansert av president George Bush i etterkant av 11. september.

Ifølge denne tankegangen er det en logisk sammenheng mellom alt som foregår i Irak: Angrepene i «sunni-triangelet» må nødvendigvis være utført av Saddam Hussein-nostalgikere eller internasjonale terrorister knyttet til Al-Qaida; motstanden ledet av Moqtada Al-Sadr er på sin side et resultat av innflytelse fra Iran, medlem av Ondskapens akse; enhver væpnet aksjon er et bevis på at «de» hater vestlige verdier. Som en amerikansk korporal i Irak så naivt sier det: «Vi må drepe disse onde menneskene.» Men jo flere «onde mennesker» USA dreper, jo flere strømmer til, fra ruinene av utbombede bygninger, fra hver eneste landsby som utsettes for systematiske razziaer. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Supermakten Kina

Neste sak

– Jeg er i krig med meg selv

Mer Krig

Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

Forbudet mot krig står for fall

Bombingen av Libya i 2011 og konflikten i Syria har satt en bråstopper for intervensjonsiveren til stormaktene som siden 90-tallet har forsøkt å endre verdensordenen FN-pakten innførte i 1945. Men ingen ny orden kan skimtes i horisonten.

Kunsten å blåse opp trusler

På tross av nedtrapping i Irak og Afghanistan er de amerikanske forsvarsutgiftene på vei opp. Og NATO-landene har lovet å bruke to prosent av BNP på forsvar. Det eneste som mangler er en reell «eksistensiell trussel».

Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

0 kr 0