En krig mellom sivilisasjoner?

Er «krigen mot terror» en krig mellom «oss» og «dem», Øst og Vest, islam og kristendom? Dagens konflikter blir stadig tydeligere fremstilt som en krig mellom sivilisasjoner, men det nye fiendebildet dekker over reelle motsetninger i verden.

september 2004

Irak brenner. I felten kan man tydelig se konsekvensene av amerikansk uvitenhet og stormaktsarroganse. Fallujah ligner lite på en by i Texas, og enda mindre på Marseille eller Toulon, som ble frigjort i 1944. Dypest sett er situasjonen i Irak en direkte konsekvens av «krigen mot terror», lansert av president George Bush i etterkant av 11. september.

Ifølge denne tankegangen er det en logisk sammenheng mellom alt som foregår i Irak: Angrepene i «sunni-triangelet» må nødvendigvis være utført av Saddam Hussein-nostalgikere eller internasjonale terrorister knyttet til Al-Qaida; motstanden ledet av Moqtada Al-Sadr er på sin side et resultat av innflytelse fra Iran, medlem av Ondskapens akse; enhver væpnet aksjon er et bevis på at «de» hater vestlige verdier. Som en amerikansk korporal i Irak så naivt sier det: «Vi må drepe disse onde menneskene.» Men jo flere «onde mennesker» USA dreper, jo flere strømmer til, fra ruinene av utbombede bygninger, fra hver eneste landsby som utsettes for systematiske razziaer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal