Statsintellektuelle og medieintellektuelle

Hvem er de intellektuelle i Frankrike? Ifølge noen utgjør disse en sjelden og demografisk truet gruppe. Men i dag trekker man særlig fram de statsintellektuelle (som Jacques Attali, Alain Minc, Luc Ferry, Jean-Noël Jeanney, Bernard Kouchner og mange andre) og de medieintellektuelle (som Alain Finkielkraut, André Gluksmann og andre mer eller mindre tv-tilpassede markedsførere).

mai 2006

Hvem er de intellektuelle i Frankrike? Skal man tro 2002-utgaven av oppslagsverket Dictionnaire des intellectuels français (Le Seuil forlag) av Jacques Julliard og Michel Winock, utgjør disse en sjelden og demografisk truet gruppe. Forfatterne har kommet fram til at 140 intellektuelle er ennå i live og at de har en gjennomsnittsalder på 74 år … Det er en liten gruppe når man sammenligner med hordene av «åndsarbeidere» med 12 000 forskere fra det franske forskningsinstituttet CNRS, 50 000 vitenskapelig ansatte ved de franske universitetene, tusenvis av kunstnere, forfattere, journalister, osv. Den store forskjellen i antall kan forklares ut ifra det faktum at de såkalte intellektuelle tilhører en nokså vag kategori.

Tilhørigheten til denne kategorien kan nemlig bestemmes både av beundringsverdige prestasjoner på én side og av maktspill på den andre. Dette står i kontrast til advokat- og legeyrket som er tydelig rettslige og yrkesmessige avgrenset. Prestasjoner kan være avgjørende ettersom vi vanskelig kan se ut ifra hvilket annet klassifiseringsprinsipp man kan samle en essayist, en nobelprisvinner i fysikk, en regissør, en regjeringsrådgiver, en genforsker, en antropolog og en dikter. Imidlertid hadde det kanskje vært mulig å anse det å jobbe på det mentale plan, og opptre i den offentlige debatt i egenskap av dette, som god nok indikasjon på dette. Maktspill kan dernest være avgjørende. Kategorien intellektuelle kan takke de mange mobiliseringene i årenes løp for deres nåværende tilstedeværelse i offentligheten. Mobiliseringene har vært med på å forme denne kategoriens praksis og skillelinjer og skriver seg helt fra Dreyfus-saken1, via Algerie-krigen og til streikene i november og desember 1995.2 Med andre ord må kategorien intellektuell defineres direkte på bakgrunn av arbeidet til dem som har en praktisk interesse av den finnes. Dette er det nevnte intellektuelle oppslagsverket et symbol på. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal