Asterix og geopolitikken

Er sjørøverne i Asterix spioner for romerne? Hvem har egentlig makten i gallerlandsbyen? Hvorfor styrter ikke de styrkedråpedrikkende gallerne Rom? Den finske statsviteren Keijo Karjalainen analyserer og gir svarene i boken Politix.

mars 2008

Storsatsingen Asterix og de olympiske leker, som for tiden går på norske kinoer, hadde trengt en dose styrkedråper, skal vi tro filmkritikerne. De siste albumene i tegneserien har heller ikke overbevist. Likevel står Asterix som en bauta blant de europeiske tegneseriene, med et tyvetalls legendariske album. Derfor var det for så vidt på tide at seriens verdensbilde fikk sin definitive analyse.

Finske Keijo Karjalainens bok Politix – Asterix und Politik (tysk utgave fra Saxa Verlag 2007, opprinnelig utgitt på finsk i 2006) drøfter i statsvitenskapelige termer de politiske maktforholdene og konfliktene i Asterix-universet. 32 år gamle Karjalainen er statsviter og arbeider som førstesekretær i finsk UD. Den 160 sider lange boken fungerer både som original makrolesning av Asterix og en uvant – til dels parodisk – bruk av statsvitenskapelige begreper og metode. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal