Prahavåren og åttetallet

Årstall som ender på åtte har en urovekkende virkning på tsjekkere. Flere ganger i landets historie har slike årstall huset hendelser som har fått dramatiske konsekvenser. I disse dager sitter mange tsjekkere og ser TV-dokumentarer om 8-tallene og frykter at 2008 også skal føye seg inn i rekken.

august 2008

«I går 20. august 1968, omtrent kl. elleve om kvelden, krysset armeene til Sovjetunionen, folkerepublikken Polen, Den tyske demokratiske republikk, folkerepublikken Ungarn og folkerepublikken Bulgaria grensene til den sosialistiske republikk Tsjekkoslovakia. Dette skjedde uten at republikkens president, presidenten for nasjonalforsamlingen, statsministeren og førstesekretæren i sentralkomiteen til TKP [kommunistpartiet] og alle disse organene kjente til det.»

Slik startet meldingen partipresidiet – under ledelse av partisekretær Alexander Dub'ek – sendte ut morgenen 21. august. Invasjonen knuste håpet om en «sosialisme med et menneskelig ansikt.» som de tsjekkiske reformkommunistene hadde kalt eksperimentet sitt. Et eksperiment som fikk Berge Furre til å kalle Tsjekkoslovakia «truleg det friaste samfunn vårt hundreår har sett.»1 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal