Medienes talende taushet

Selvsensur er et utbredt fenomen i amerikanske hovedstrømsmedier. I en tid da militære eventyr og «krig mot terror» stiller amerikanske borgere overfor stadig flere utfordringer, viser Project Censoreds i årets kåring av selvsensurerte saker at mediene er foruroligende tause om akutt-aktuelle saker.

desember 2008

Den årlige kåringen til Project Censored viser et tverrsnitt av viktige nyhetssaker som flertallet av amerikanske massemedier har ignorert eller underprioritert, fordi redaksjonene har ment sakene ikke har hatt noen nyhetsverdi eller fordi de har praktisert selvsensur. Over halvparten av sakene i årets kåring dreier seg om USAs utenrikspolitikk og det faktum at USA i høy grad er et politisk, militært og økonomisk imperium med forgreininger til alle verdenshjørner.

«Krigen mot terror» og krigen i Irak inntar en prominent plass i årets kåring med henholdsvis åtte og tre oppføringer av listens 25. Saken som topper årets liste dreier seg om tallene som viser at over én million irakere er døde som følge av voldshandlinger etter okkupasjonen av landet begynte (se egen sak). Sak nummer ni fanger også opp tråden om okkupasjonen av landet: Vitneutsagn fra krigsveteraner fra Irak og Afghanistan har avslørt hvilke metoder det amerikanske militæret tar i bruk når pressens kamera er slått av. Veteranene forteller om en hverdag preget av mord og fengsling av uskyldige sivile, ødeleggelse av eiendom, likskjending, alvorlig mishandling av anholdte og tortur med døden til følge. Ifølge dem var mishandlingen ved Abu Ghraib-fengslet og massakren av en irakisk familie i byen Haditha overhodet ikke isolerte tilfeller. Et ekstra sideblikk på Irak gis også i sak 13 som handler om hvordan den midlertidige sivile administrasjonen (CPA) i Irak under Paul Bremer III delte ut ni milliarder dollar uten å kunne dokumentere hvor de hadde tatt veien. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal