Leder

Bla bla burka

Hvordan kan man unngå å se det komiske i at høyresiden plutselig har falt pladask for sekularitet, feminisme og fritenkning?

Posted on

Det er sannsynligvis langt flere franskmenn som vet hvor mange minareter det finnes i Sveits (fire) og hvor mange kvinner som går med burkaer i Frankrike (367) enn det er franskmenn som vet at den franske statskassen mistet tjue milliarder euro etter en «teknisk» beslutning fra regjeringen.

Det skjedde faktisk for 18 måneder siden, i stedet for å hjelpe de krisetruede bankene gjennom å kjøpe opp aksjer, som etterpå kunne ha blitt solgt med en god fortjeneste, foretrakk den franske regjeringen å gi lån med fortreffelige vilkår … for bankene. Aksjonærene har tjent tjue milliarder euro, det er nesten like mye som budsjettunderskuddet til den franske folketrygden i fjor (22 milliarder euro). Og førti ganger mer enn de årlige innsparingene staten regner med å gjøre ved bare å ansette én ny funksjonær for hver annen som går ut i pensjon.


FRONT NATIONALS gode valgresultat i de franske regionalvalgene i mars, og oppsvinget til det ytre høyre i hele Europa, er ikke helt uten forbindelse med den fordelingen av offentlighetens oppmerksomhet mellom disse mindre polemikkene som man stadig blåser liv i og viktigere temaer som man mener er for kompliserte for vanlige dødelige.


Med fiaskoen i regionalvalgene bak seg, vil statsminister Nicolas Sarkozy gå i gang med «pensjonsreformen». Mye står på spill sosialt og økonomisk. Vi vet allerede at den franske regjeringen vil gjøre sitt for å distrahere galleriet med å sette i gang en debatt om burkaen.

Man trenger ikke å kaste seg ut i dette myrlendte terrenget og gi inntrykk av å forsvare dette obskurantistiske symbolet, for å slå tilbake mot denne manøveren. Og man trenger heller ikke anklage mannlige så vel som kvinnelige feminister som fordømmer klesplagget, for rasisme. Men hvordan kan man unngå å se det komiske i at høyresiden som nærmest overalt har knyttet sin skjebne til Kirken, Patriarkatet og Moralen, plutselig har falt pladask for sekularitet, feminisme og fritenkning? Islam utfører mirakler også for høyresiden!


I 1988 ETTERFULGTE George H. W. Bush Ronald Reagan som amerikansk president etter en omfattende demagogisk valgkamp der han gikk inn for å kriminalisere brenning av et flagg med noen stjerner på, en handling som utføres mellom én og sju ganger i året.

Med et enormt mot man knapt kan forestille seg, stemte mer enn nitti prosent av det amerikanske parlamentarikerne for en slik straffeforordning, som senere ble annullert av amerikansk høyesterett.
I samme øyeblikk eksploderte en av de største skandalene i USAs økonomiske historie: Skandalen med sparebankene (Savings and Loans) som Kongressen hadde deregulert, og som siden ble ranet av svindlere som hadde blitt oppmuntret til det av de folkevalgte som de hadde finansiert valgkampene til. I 1988 var det så å si ingen som trakk fram faren for en slik svindel, selv om den allerede var kjent. Den var for komplisert, og siden ble folket for opptatt av å forsvare flagget.

Sparebankskandalen kostet de amerikanske skattebetalerne 500 milliarder dollar. Vi vil snart oppdag hva som egentlig skjuler seg bak «burkaen». Og hvor mye det koster.

Oversatt av R.N.


Fotnoter:
1 Ifølge den bemerkelsesverdig presise beregningen til det franske sikkerhetspolitiet (DCRI).

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver