Leder

Argument på ville veier

Enhver som tillater seg å rakke ned på oligarkiets privilegier, den økende korrupsjonen hos de herskende klasser, gavepakkene som gis til bankene, frihandel, lønnskutt med henvisning til konkurransedyktigheten, vil straks få slengt etter seg at han er «populist». Og man spiller ballen over til høyreekstremistene, legges det til.

Posted on

Og når rettsmyndighetene i New York nektet å gi spesialbehandling til (den nå avgåtte) generaldirektøren i Det internasjonale pengefondet (IMF), som er anklaget for voldtekt på et luksushotell på Manhattan, var en toneangivende kommentator i fransk politikk og media, Dominique Moïsi, oppbrakt over «volden i dette egalitære rettsapparat». «Det eneste vi kan være sikre på,» fortsatte han nærmest automatisk, «er at de negative holdningene mot eliten som denne skandalen har utløst, vil øke oppslutningen til Marine Le Pen og Front National i neste års presidentvalg.»[ref]Dominique Moïsi, «The Strauss-Kahn earthquake», International Herald Tribune, 18. mai 2011.[/ref]

Å beskytte «elitene» og deres politikk fra en eventuell rasende berme er altså en form for demokratisk hygiene! I Tunisia ble frykten for islamistene brukt til å legitimere det grådige regimet til Ben Ali, og i Italia har frykt for «marxistene» bidratt til Berlusconis valgseire. Ifølge samme mentale mekanikk kan den (helt legitime) frykten for Front National plutselig frede all politikk partiet er imot for å forhindre «et nytt 21. april 2002», da Front Nationals Jean-Marie Le Pen beseiret sosialistenes Lionel Jospin og gikk til andre runde i presidentvalget. Hvis folket tar til orde mot et fastlåst politisk spill, svarer man simpelthen at demonstrantene er fascister i forkledning. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver