«Revolusjonen» i Bolivia og dens motsetninger

I juni 2011 roste IMF og Verdensbanken den bolivianske regjeringen for dens «solide makroøkonomiske styring». Noen måneder tidligere var gatene i La Paz fylt av demonstranter som krevde høyere lønn. Enkelte anklaget president Evo Morales for å gjeninnføre nyliberalismen. Var det slutt på venstredreiningen i Latin-Amerika?

Favorisering av samfunnsgrupper foregår fremdeles i Bolivia. De nye elitene har overtatt flere av uvanene til sine forgjengere, og sosiale konflikter bryter ut med jevne mellomrom. Har Morales-regjeringen mislykkes? Eller skyldes dagens vanskeligheter indre spenninger som enhver bevegelse for samfunnsforandring møter? Det siste mener Bolivias visepresident Alvaro García Linera. Eks-geriljasoldaten, sosiologen og forfatteren reflekterer i denne teksten over hindringene regjeringen har møtt. Dette gir en interessant spenning: Intellektuelle blir sjelden konfrontert med begrensningene virkeligheten setter for teoriene deres, og minst like sjelden undersøker politiske ledere de teoretiske implikasjonene til sine handlinger.
Motsetninger får fram i lyset de vanskeligheter som et gitt kollektiv – et folk, en stat – står overfor. På den måten bidrar de til å framskynde løsninger. Slike spenninger utvikler samfunnet seg, det dannes allianser mellom samfunnsgrupper, og man overkommer (helt eller delvis) de hindringene som står i veien for framskritt.

Fra år 2000, med de første massive mobiliseringene mot vannprivatiseringen, og fram til 2009, da bonden og fagforeningslederen Evo Morales ble gjenvalgt som president i Bolivia, opplevde landet en dyp konflikt mellom det bolivianske folket på den ene siden og det amerikanske imperiet og dets nyliberalistiske allierte i det bolivianske borgerskapet på den andre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Action og sponsing

Default thumbnail
Neste sak

Verdensbankens monopolisering av matjord

Andre saker om Venezuela

Presidenter og pyromane

De franske myndighetenes beslutning bryter regelen om at Frankrike anerkjenner stater, ikke regjeringer. Med beslutningen oppmuntrer

Begge er verst

Det er et trist tegn på dagens leie tilstand at når vi blir konfrontert med et

Venezuelas blindspor

Over to millioner innbyggere har forlatt kriserammede Venezuela. Krisen har nå antatt internasjonale dimensjoner med USAs

Uviss valuta

Kryptovalutaen PetroVerdien til kryptovalutaen Petro som den venezuelanske staten skapte i fjor skal garanteres av de

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.