Avspenning

Kan en avtale mot Benjamin Netanyahu, de ultrakonservative iranerne, den pro-israelske lobbyen som dikterer den amerikanske kongressen og Saudi-Arabia være en dårlig ting? Er Israel riktig land til å belære det iranske regimet når de ikke har signert Ikkespredningsavtalen (TNP), har atombombe og har brutt flere FN-resolusjoner enn noe annet land i verden?

Ifølge seksmånedersavtalen som ble inngått 24. november skal Iran ikke anrike uran over fem prosent i bytte mot en delvis opphevelse av sanksjonene mot landet. Dette er den beste nyheten i regionen siden den arabiske våren brøt ut.

Men med tanke på makten til koalisjonen som er i mot denne nye avtalen, er det mye som tyder på at avspenningen ikke vil vare. Allerede framstiller begge hovedpersonene kompromisset som en stor innrømmelse fra motparten: Obama mener Iran har gitt opp sitt militære atomprogram, mens regimet i Teheran mener USA har innrømmet iranerne rett til atomanriking. Denne pressemeldingskrigen, som må sies å være mindre dødelig enn andre typer kamp, opptar haukene i begge leire: amerikanske seiersmeldinger blir umiddelbart offentliggjort i Iran og får like krigerske uttalelser til svar, som igjen blir kommentert øyeblikkelig i Washington. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Reell simulasjon

Default thumbnail
Neste sak

Selektiv domstol

Andre saker om Leder

Med en gang

Mye tyder på at koronakrisen, som finanskrisen i 2008, vil tjene de rike og mektige, mens

Monstrene

For snart tretti år siden sa Fredric Jameson at det er lettere å forestille seg verdens

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen»

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.