Når arbeidere sulter

USA har tilsynelatende kommet seg langt bedre ut av den økonomiske krisen som landets finansindustri utløste for over fem år siden, enn Europa. I motsetning til Brussels sparebesettelse, har amerikanske myndigheter latt seddelpressen gå varm, til stor glede for finanssektoren. Og det har utvilsomt fått finansmarkedene tilbake i full spekulasjon igjen. Men om disse finanspengene lar seg konvertere til kjøpekraft for vanlige amerikanere er fortsatt et åpen spørsmål.

februar 2014

I begynnelsen av januar offentliggjorde det amerikanske arbeidsdepartementet sysselsettingstallene for desember til allmenn glede og sedvanlig børsoppgang. Antall nye arbeidsplasser var høyere enn forventet – sysselsettingen hadde vokst med 238 000. Samtidig var også tallene på førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd lavere enn forventet, 330 000. Og den offisielle arbeidsledigheten falt fra 7 til 6,7 prosent. At flere søker arbeidsledighetstrygd enn økningen i sysselsetting, trenger ikke nødvendigvis være negativt, men skyldes sirkulasjon på arbeidsmarkedet. Et mer foruroligende fenomen er derimot at veksten i sysselsetting ikke klarer å holde tritt med befolkningsveksten, noe som betyr at stadig flere amerikanere havner utenfor arbeidsmarkedet enn det arbeidsledighetstallene viser. (…)

Denne saken er forbeholdt våre abonnenter. Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal