Palestina

Mitt er mitt, det som er ditt kan vi forhandle om

Grunnen til at forhandlingene mellom Israel og Palestina brøt sammen og aldri vil lykkes.

Posted on

«Forhandlingene burde ha startet med en beslutning om å stanse byggingen av bosettinger. Men vi trodde ikke vi ville få gjennomslag for det på grunn av sammensetningen til den israelske regjeringen, derfor droppet vi kravet.» Dette sier en amerikansk diplomat til den kjente journalisten Nahum Barnea fra den israelske avisen Yediot Aharonot på spørsmål om hvorfor forhandlingen mellom Israel og Palestina ikke førte fram.[ref] Nahum Barnea, «Inside the talks’ failure: US officials open up», www.ynetnews.com, 2. mai 2014.[/ref] «Vi innså ikke at Netanyahu brukte anbudene om utbygging i bosetningene til å sikre sin egen regjerings overlevelse. Vi innså heller ikke at byggingen gjorde at ministre effektivt kunne sabotere utfallet av forhandlingene,» forteller den anonyme diplomaten. «Først nå, etter at samtalene feilet, har vi fått vite at utbyggingen [av 14.000 boliger] også innebefattet ekspropriering av mye land.»

Når Barnea spør om amerikanerne ble overrasket da de innså at israelerne ikke var genuint interessert i forhandlingene, svarer Obama-administrasjonens representant: «Ja, vi ble forbløffet. Da deres forsvarsminister, Moshe Yaalon, sa at John Kerry kun var ute etter å bli nominert til Nobels fredspris, var fornærmelsen stor. Vi gjorde dette for dere og palestinerne.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver