Mitt er mitt, det som er ditt kan vi forhandle om

Grunnen til at forhandlingene mellom Israel og Palestina brøt sammen og aldri vil lykkes.

«Forhandlingene burde ha startet med en beslutning om å stanse byggingen av bosettinger. Men vi trodde ikke vi ville få gjennomslag for det på grunn av sammensetningen til den israelske regjeringen, derfor droppet vi kravet.» Dette sier en amerikansk diplomat til den kjente journalisten Nahum Barnea fra den israelske avisen Yediot Aharonot på spørsmål om hvorfor forhandlingen mellom Israel og Palestina ikke førte fram. «Vi innså ikke at Netanyahu brukte anbudene om utbygging i bosetningene til å sikre sin egen regjerings overlevelse. Vi innså heller ikke at byggingen gjorde at ministre effektivt kunne sabotere utfallet av forhandlingene,» forteller den anonyme diplomaten. «Først nå, etter at samtalene feilet, har vi fått vite at utbyggingen [av 14.000 boliger] også innebefattet ekspropriering av mye land.»

Når Barnea spør om amerikanerne ble overrasket da de innså at israelerne ikke var genuint interessert i forhandlingene, svarer Obama-administrasjonens representant: «Ja, vi ble forbløffet. Da deres forsvarsminister, Moshe Yaalon, sa at John Kerry kun var ute etter å bli nominert til Nobels fredspris, var fornærmelsen stor. Vi gjorde dette for dere og palestinerne.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det søvnløse mennesket

Neste sak

Ikke forstyrr, vi forhandler for dere

Mer Palestina

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret palestinerne inne i den

0 kr 0