Argentina

Begynnelsen på slutten for kirchnerismen?

Ekteparet Néstor Kirchner og Cristina Fernández de Kirchner har etter tur styrt Argentina uavbrutt siden 2003. I ti år har den økonomiske veksten vært forbløffende god, men nå har den stoppet opp. Og problemene hoper seg opp for kirchnerismen før valget i 2015.

Posted on

Den 1. mars inntok nyopererte Cristina Fernández de Kirchner Kongresspalasset i Buenos Aires. Med sine referanser til gresk-romersk arkitektur er bygget fra slutten av 1800-tallet et symbol på gullalderen for et Argentina sentrert rundt landbrukseksport. Kirchner var kommet for å holde åpningstalen for parlamentssesjonen. Ingen ventet seg noen overraskelser, de viktige kunngjøringene er vanligvis forbeholdt andre forsamlinger. Overraskelsen kom likevel. Den lå ikke i den tre timer lange talen eller i de 23 326 ordene hun uttalte, men i tonen. Tidligere har presidenten brukt anledningen til å gyve løs på sine motstandere (opposisjonen, mediene, arbeidsgiverne) og forsvare sin politikk med nebb og klør; denne gangen valgte hun moderasjon, for ikke å si mildhet. En lamslått forsamling hørte henne til og med rose opposisjonen.

Er vi vitne til en gryende overgang i Argentina, etter den lengste politiske æra siden demokratiet ble gjeninnført i 1983? Dreier det seg, slik enkelte mener, om begynnelsen på slutten for kirchnerismen?[ref] Anne Denis, «Le retour de la crise argentine et le début de la fin du kirchnérisme» (Den argentinske krisens tilbakekomst og begynnelsen på slutten for kirchnerismen), Slate, 29. januar 2014.[/ref] En ting er sikkert: Regjeringen er svekket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver