Begynnelsen på slutten for kirchnerismen?

Ekteparet Néstor Kirchner og Cristina Fernández de Kirchner har etter tur styrt Argentina uavbrutt siden 2003. I ti år har den økonomiske veksten vært forbløffende god, men nå har den stoppet opp. Og problemene hoper seg opp for kirchnerismen før valget i 2015.

Den 1. mars inntok nyopererte Cristina Fernández de Kirchner Kongresspalasset i Buenos Aires. Med sine referanser til gresk-romersk arkitektur er bygget fra slutten av 1800-tallet et symbol på gullalderen for et Argentina sentrert rundt landbrukseksport. Kirchner var kommet for å holde åpningstalen for parlamentssesjonen. Ingen ventet seg noen overraskelser, de viktige kunngjøringene er vanligvis forbeholdt andre forsamlinger. Overraskelsen kom likevel. Den lå ikke i den tre timer lange talen eller i de 23 326 ordene hun uttalte, men i tonen. Tidligere har presidenten brukt anledningen til å gyve løs på sine motstandere (opposisjonen, mediene, arbeidsgiverne) og forsvare sin politikk med nebb og klør; denne gangen valgte hun moderasjon, for ikke å si mildhet. En lamslått forsamling hørte henne til og med rose opposisjonen.

Er vi vitne til en gryende overgang i Argentina, etter den lengste politiske æra siden demokratiet ble gjeninnført i 1983? Dreier det seg, slik enkelte mener, om begynnelsen på slutten for kirchnerismen? En ting er sikkert: Regjeringen er svekket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Kortfilmkunst!

Neste sak

Lite endring med Renzi

Andre saker om Argentina

Landet hvor toget tapte

En gang hadde Argentina et av verdens største jernbanenett. Manglende oppgraderinger og mislykkede privatiseringer er i

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.