French economist Thomas Piketty talks at a seminar at the Almedalen political week in Visby on the island of Gotland, Sweden, on June 30, 2014, ahead of his visit to Almedalen Week, an annual political event in Visby on the Swedish island of Gotland. AFP PHOTO / TT NYHETSBYRÅN/ JANERIK HENRIKSSON SWEDEN OUT

Når arbeid ikke lønner seg

Thomas Pikettys store bragd er å sette spørsmålet om sosial ulikhet øverst på dagsorden. Arbeidet hans bør få oss til å undersøke hvilke politiske prosesser som institusjonaliserer ulikhetsveksten og hvem eller hva som står bak.

«Ni av ti ulovlige innvandrere sier at amerikansk statsborgerskap selvfølgelig ville vært hyggelig, men at bare anerkjennelse som aksjeselskap vil gi dem de fulle godene av å bo i USA,» rapporterte amerikanske The Onion nylig og artikulerte en snikende erkjennelse av at ikke bare er noen dyr likere enn andre, men at de likeste ikke nødvendigvis er dyr. Satiren antyder noe vesentlig om kapitalens evolusjon og den enorme veksten i sosial ulikhet i Vesten de siste tiårene.

Om ikke sosial ulikhet allerede sto på toppen av dagsordenen, har Thomas Piketty ettertrykkelig plassert problemet der med Le capital au XXIe siècle. Pikettys store bragd er å ha etablert det mest omfattende empiriske materialet om formues- og inntektsulikhet tilbake til slutten av 1700-tallet. I motsetning til økonomifagets tendensielle forelskelse i modeller, hvor empirien ofte kommer inn i etterkant for å bekrefte det modellen har forutsatt, tar Piketty utgangspunkt i tallmaterialet for å gi tentative forklaringer, spå ulikhetsutviklingen i det inneværende århundret og foreslå løsninger på den voksende ulikheten som han anser som en direkte trussel mot dagens vestlige demokratier. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Bakenfor volden

Neste sak

Se til Sverige

Andre saker om Arbeid

Default thumbnail

ILOs tvetydige strategi

Farlige forbindelser mellom Den internasjonale arbeidsorganisasjonen og de internasjonale finansinstitusjonene.
Hvert 15. sekund

0 kr 0