Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

Jihadisme er et mangfoldig fenomen, men først og fremst en global ideologi. Med et lappeteppe av forvrengte europeiske og muslimske begreper, symboler og forestillinger, tilbyr jihadideologene de «troende» en ny start, identitet og livsstil for å lykkes både i denne verden og i den hinsidige.

Dette verdensbildet gir jihadistene tilhørighet til noe større enn dem selv: Guds utvalgte som skal gjenetablere den sanne tro og forene de troende i kalifatet, det universelle islamske monarkiet, for så å erobre verden og oppnå frelse. Å se nærmere på opprinnelsen og utviklingen til jihadismens hovedstrømninger kan gi oss en pekepinn på hvorfor jihadismen er så attraktiv og effektiv – fra de parisiske forstedene til Karachi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Kriminalomsorg med åpen bakdør

Neste sak

Intim kjøkkenrealisme

Andre saker om Krig

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.