Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

Sayyed Qutb. Foto: Wikimedia Commons

Jihadisme er et mangfoldig fenomen, men først og fremst en global ideologi. Med et lappeteppe av forvrengte europeiske og muslimske begreper, symboler og forestillinger, tilbyr jihadideologene de «troende» en ny start, identitet og livsstil for å lykkes både i denne verden og i den hinsidige.

Dette verdensbildet gir jihadistene tilhørighet til noe større enn dem selv: Guds utvalgte som skal gjenetablere den sanne tro og forene de troende i kalifatet, det universelle islamske monarkiet, for så å erobre verden og oppnå frelse. Å se nærmere på opprinnelsen og utviklingen til jihadismens hovedstrømninger kan gi oss en pekepinn på hvorfor jihadismen er så attraktiv og effektiv – fra de parisiske forstedene til Karachi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0