I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU og USA, har EU-kommisjonen lansert en ny ordning. Men den endrer ikke utsiktene til maktoverføring fra offentlige domstoler til private instanser.

Metylsyklopentadienyl mangan trikarbonyl (MMT) er et stoff oljeindustrien tilsetter blyfri bensin for å øke effekten til forbrenningsmotorer. Det amerikanske selskapet Ethyl (omdøpt til Afton Chemical i 2004) produserer stoffet i USA og eksporterer det til fabrikkene sine i Canada hvor det blandes og selges til raffinerier i Canada og resten av verden. I april 1997 drøftet nasjonalforsamlingen i Ottawa et forbud mot import og transport av stoffet, som også er en nervegift som er forbudt i flere land, deriblant USA. Flere spesialister mener mangan hoper seg opp i hjernen og kan gi alvorlige nevrodegenerative sykdommer, mens flere bilprodusenter mener MMT skader motorene.

Ethyl hevdet at debatten i nasjonalforsamlingen skadet selskapets omdømme og annonserte at de ville rettsforfølge Canada med hjemmel i frihandelsavtalen Nafta fra 1994. Nafta gir alle investorer mulighet til å saksøke en stat i en privat voldgiftsdomstol hvis staten beslutter noe som kan gå utover deres investeringer. Nasjonalforsamlingen ignorerte trusselen og vedtok forbudet i juni 1997. Fire dager senere krevde selskapet 251 millioner dollar i erstatning for «indirekte ekspropriasjon». I juli året etter inngikk den kanadiske regjeringen et forlik med selskapet og utbetalte 13 millioner dollar. Regjeringen opphevet forbudet med begrunnelsen at det ikke var bevist at tilsetningsstoffet var skadelig. Viljen til en folkevalgt regjering og nasjonalforsamling ble overkjørt av makten gitt til private selskap og «utenlandske» voldgiftsdommere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

En tid for sinte menn

Neste sak

Cameron fanget i sin egen felle

Mer Frihandel

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med 14 andre asiatiske land.

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i verden: De fattige tar imot avfallet til de rike. Internasjonal handel er intet unntak. USA kjøper mobiltelefoner og billig arbeidskraft fra Kina og sender tilbake pakker med krøllet emballasje, komprimerte plastflasker, papp og skrapjern. Disse biproduktene av forbruksvarene blir sendt for å resirkuleres og utgjør et av de underkjente globale utstillingsvinduene for made in USA: Seks av de ti største amerikanske eksportselskapene holder til i denne bransjen. I fjor hadde den en omsetning på 5,6 milliarder dollar bare i handelen med Kina. Over én million konteinere fulle av gammelt papir – det amerikanske produktet det transporteres mest av i denne fraktmåten – ble sendt over havet. Kina er på den andre siden verdens største importør og kjøpte i fjor avfall for 18 milliarder dollar, av det var 7,3 tonn brukt plast. Plasten blir sortert av underbetalte arbeidere, bearbeidet og sendt på ny til supermarkedene i form av splitter nye varer.

Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for blokkeringen av CETA-avtalen mellom EU og Canada. Men EUs frihandelsavtaler møter enda større motstand i den europeiske befolkningen, spesielt i Tyskland.

Advarer mot eviggrønn patentbeskyttelse

Økonomisk vekst og rettferdig konkurranse er argumentene som har fått elleve stillehavsland til å signere verdens største frihandelsavtale med USA. Ikke bare varer og tjenester, men også verdens strengeste copyright- og patentbeskyttelser skal eksporteres.

0 kr 0