Polen Høyreradikalisme

Tiltrekningskraften til Polens autoritære katolske nasjonalisme

Etter valgseieren i oktober har det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet (PiS) blitt stadig mer autoritært. I januar innledet EU-kommisjonen granskning av rettsstatens tilstand i landet.

Posted on

Adam Kalabis (46) tilbyr meg te på kontoret til fagforeningen Solidaritet ved Pokoj-gruven i Ruda Slaska i Schlesien. Han er kraftig og kortklippet, de svære nevene er fortsatt svarte av kull: For en halvtime siden var han på jobb 800 meter under bakken. «4000 er ansatt her, halvparten er gruvearbeidere,» forteller han. «Jeg har jobbet her siden jeg var 18. Jeg begynte med å bære kullsekker, nå jobber jeg med vedlikehold.» Kalabis sier at gruven har slitt ham ut: «Jeg håper jeg ikke ender opp som faren min. Han pensjonerte seg da han var 45 og døde et år senere.» Pensjonisttilværelsen er langt unna for Kalabis. «Forrige regjering fjernet sykedagene og fridagene da jeg ga blod.» Mange gruvearbeidere var blodgivere fordi de fikk en dag fri. «De liberale sluttet også å ta med de årene folk utførte militærtjeneste under kommunisttiden i opptjening til pensjon,» sier han.

Kalabis jobber for det statlige selskapet KW «sju og en halv time per dag, fem dager i uken for 2900 zloty», under 6300 kroner. «Lønna har økt med 150 zloty på femten år. Men jeg kan ikke klage. En venn av meg ble drept i eksplosjonen i Halemba [23 døde i november 2006], enken hans fikk seks måneder med erstatning og det var det.» Han knytter nevene. «Familien min har vært gruvearbeidere i generasjoner. Men jeg er den siste. Kona mi vasker offentlige toaletter. Hun har en ’søppelkontrakt’, hun jobber fulltid og får 800 zloty [1740 kroner] i måneden.» Søppelkontrakter er navnet folk har gitt de «fleksible arbeidskontraktene». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Polen

0 kr 0
Gå til Toppen