Tiltrekningskraften til Polens autoritære katolske nasjonalisme

Etter valgseieren i oktober har det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet (PiS) blitt stadig mer autoritært. I januar innledet EU-kommisjonen granskning av rettsstatens tilstand i landet.

Adam Kalabis (46) tilbyr meg te på kontoret til fagforeningen Solidaritet ved Pokoj-gruven i Ruda Slaska i Schlesien. Han er kraftig og kortklippet, de svære nevene er fortsatt svarte av kull: For en halvtime siden var han på jobb 800 meter under bakken. «4000 er ansatt her, halvparten er gruvearbeidere,» forteller han. «Jeg har jobbet her siden jeg var 18. Jeg begynte med å bære kullsekker, nå jobber jeg med vedlikehold.» Kalabis sier at gruven har slitt ham ut: «Jeg håper jeg ikke ender opp som faren min. Han pensjonerte seg da han var 45 og døde et år senere.» Pensjonisttilværelsen er langt unna for Kalabis. «Forrige regjering fjernet sykedagene og fridagene da jeg ga blod.» Mange gruvearbeidere var blodgivere fordi de fikk en dag fri. «De liberale sluttet også å ta med de årene folk utførte militærtjeneste under kommunisttiden i opptjening til pensjon,» sier han.

Kalabis jobber for det statlige selskapet KW «sju og en halv time per dag, fem dager i uken for 2900 zloty», under 6300 kroner. «Lønna har økt med 150 zloty på femten år. Men jeg kan ikke klage. En venn av meg ble drept i eksplosjonen i Halemba i måneden.» Søppelkontrakter er navnet folk har gitt de «fleksible arbeidskontraktene». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Idrett som diplomatisk våpen

Neste sak

Advarer mot eviggrønn patentbeskyttelse

Mer Polen

0 kr 0