En verden å vinne

Marx er stadig aktuell, i både økonomisk, humanistisk og tegnteoretisk tapning. Det viser Dag Østerbergs nye bok om kapitalkritikk og en ny oversettelse av Det kommunistiske partis manifest.

september 2016

Det er nærmest forstemmende at kritiker Ola Innset i selveste Klassekampen, i sin omtale av Dag Østerbergs nye bok om Marx, mener å kunne avvise marxismen som irrelevant for nåtiden. Ifølge Innset kan «en grunnleggende marxistisk analyse» framstå virkelighetsfjern i et samfunn hvor «vi har relativt gode arbeidsmiljølover, og hvor stadig flere vanlige mennesker oppfordres til å drive egne bedrifter og ha ansatte».

For det første kan man godt påstå det stikk motsatte, slik Sven-Eric Liedman gjør i sin biografi om Marx fra i fjor: «Det är omöjligt att läsa de inledande […] sidorna av Kommunistiska manifestet utan att känna igen det samhälle som är vårt». For det andre: Hvem har påstått at marxismen begrenser sine forklaringsmodeller til «våre» samfunn? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal