En verden å vinne

Marx er stadig aktuell, i både økonomisk, humanistisk og tegnteoretisk tapning. Det viser Dag Østerbergs nye bok om kapitalkritikk og en ny oversettelse av Det kommunistiske partis manifest.

Det er nærmest forstemmende at kritiker Ola Innset i selveste Klassekampen, i sin omtale av Dag Østerbergs nye bok om Marx, mener å kunne avvise marxismen som irrelevant for nåtiden. Ifølge Innset kan «en grunnleggende marxistisk analyse» framstå virkelighetsfjern i et samfunn hvor «vi har relativt gode arbeidsmiljølover, og hvor stadig flere vanlige mennesker oppfordres til å drive egne bedrifter og ha ansatte».[ref] Ola Innset, «Er en moderne marxisme mulig?», Klassekampen, 6. august 2016.[/ref]

For det første kan man godt påstå det stikk motsatte, slik Sven-Eric Liedman gjør i sin biografi om Marx fra i fjor: «Det är omöjligt att läsa de inledande […] sidorna av Kommunistiska manifestet utan att känna igen det samhälle som är vårt».[ref] Sven-Eric Liedman, Karl Marx: en biografi, Albert Bonniers förlag, Stockholm, 2015.[/ref] For det andre: Hvem har påstått at marxismen begrenser sine forklaringsmodeller til «våre» samfunn? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Det private er politisk

Neste sak

Mer opportunist enn sandinist

Andre saker om Politisk filosofi

Tilbake til klassen

I over førti år har venstreintellektuelle tolket bort begreper som kapital, klasse

Marx og oss

I vår kriserammede verden åpner det seg stadig nye rom for radikal

Default thumbnail

Virtuell sykdom

Internetts utbredelse har endret måten vi arbeider, tar utdanning og sosialiserer på.

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.