Politisk filosofi Marx

En verden å vinne

Marx er stadig aktuell, i både økonomisk, humanistisk og tegnteoretisk tapning. Det viser Dag Østerbergs nye bok om kapitalkritikk og en ny oversettelse av Det kommunistiske partis manifest.

Posted on

Det er nærmest forstemmende at kritiker Ola Innset i selveste Klassekampen, i sin omtale av Dag Østerbergs nye bok om Marx, mener å kunne avvise marxismen som irrelevant for nåtiden. Ifølge Innset kan «en grunnleggende marxistisk analyse» framstå virkelighetsfjern i et samfunn hvor «vi har relativt gode arbeidsmiljølover, og hvor stadig flere vanlige mennesker oppfordres til å drive egne bedrifter og ha ansatte».[ref] Ola Innset, «Er en moderne marxisme mulig?», Klassekampen, 6. august 2016.[/ref]

For det første kan man godt påstå det stikk motsatte, slik Sven-Eric Liedman gjør i sin biografi om Marx fra i fjor: «Det är omöjligt att läsa de inledande […] sidorna av Kommunistiska manifestet utan att känna igen det samhälle som är vårt».[ref] Sven-Eric Liedman, Karl Marx: en biografi, Albert Bonniers förlag, Stockholm, 2015.[/ref] For det andre: Hvem har påstått at marxismen begrenser sine forklaringsmodeller til «våre» samfunn? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Politisk filosofi

Marx og oss

I vår kriserammede verden åpner det seg stadig nye rom for radikal

Placeholder

Virtuell sykdom

Internetts utbredelse har endret måten vi arbeider, tar utdanning og sosialiserer på.

0 kr 0
Gå til Toppen