Krigshisseren

Syria, Nord-Korea, Iran, Irak, Jemen, Somalia: Donald Trump er klar til å angripe alle. Mange ble overrasket av missilangrepet mot Syria, men angrepet følger logikken til en president som fra første dag av lærte å like militær maktbruk.

Den 7. april bombet amerikanske krigsskip en flybase i Syria som gjengjeldelse for et dødelig kjemisk angrep som flertallet i FNs sikkerhetsråd mener det syriske regimet står bak. Mediene beskrev angrepet som Donald Trumps første større militæraksjon etter at han flyttet inn i Det hvite hus. De 59 Tomahawk-cruisemissilene var utvilsomt en betydelig maktoppvisning med omfattende, om enn ikke katastrofale, ødeleggelser på den syriske flybasen de traff. Men, for å være presis, så var det Trumps andre større militæroperasjon. Den første var det mislykkede raidet til amerikanske spesialstyrker i Jemen 29. januar. Angrepene kan raskt vise seg bare å være starten på en lang rekke militæraksjoner, den ene mer brutal og risikabel enn den andre.

I valgkampen sa Trump ofte at han ikke ville ha noen problemer med å bruke hæren for å forsvare amerikanske interesser i utlandet, på tross av at han kritiserte Barack Obama og hans utenriksminister Hillary Clinton for å ha kastet USA inn i endeløse kriger i Midtøsten. Da han i september ble spurt hva han vil gjøre hvis et iransk krigsskip styrer farlig nær de amerikanske skipene i Persiabukta, svarte han til journalistene: «Med Iran, når de omringer våre vakre destroyere med de små båtene sine og gjør tegn mot oss som de ikke bør gjøre, vil de bli skutt ut av vannet.»[ref] Sitert i New York Times, 9. november 2016.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

På et blunk

Default thumbnail
Neste sak

Tidskjøpet

Andre saker om USA

0 kr 0