USA Donald Trump

Krigshisseren

Syria, Nord-Korea, Iran, Irak, Jemen, Somalia: Donald Trump er klar til å angripe alle. Mange ble overrasket av missilangrepet mot Syria, men angrepet følger logikken til en president som fra første dag av lærte å like militær maktbruk.

Posted on

Den 7. april bombet amerikanske krigsskip en flybase i Syria som gjengjeldelse for et dødelig kjemisk angrep som flertallet i FNs sikkerhetsråd mener det syriske regimet står bak. Mediene beskrev angrepet som Donald Trumps første større militæraksjon etter at han flyttet inn i Det hvite hus. De 59 Tomahawk-cruisemissilene var utvilsomt en betydelig maktoppvisning med omfattende, om enn ikke katastrofale, ødeleggelser på den syriske flybasen de traff. Men, for å være presis, så var det Trumps andre større militæroperasjon. Den første var det mislykkede raidet til amerikanske spesialstyrker i Jemen 29. januar. Angrepene kan raskt vise seg bare å være starten på en lang rekke militæraksjoner, den ene mer brutal og risikabel enn den andre.

I valgkampen sa Trump ofte at han ikke ville ha noen problemer med å bruke hæren for å forsvare amerikanske interesser i utlandet, på tross av at han kritiserte Barack Obama og hans utenriksminister Hillary Clinton for å ha kastet USA inn i endeløse kriger i Midtøsten. Da han i september ble spurt hva han vil gjøre hvis et iransk krigsskip styrer farlig nær de amerikanske skipene i Persiabukta, svarte han til journalistene: «Med Iran, når de omringer våre vakre destroyere med de små båtene sine og gjør tegn mot oss som de ikke bør gjøre, vil de bli skutt ut av vannet.»[ref] Sitert i New York Times, 9. november 2016.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra USA

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen