Krigshisseren

Syria, Nord-Korea, Iran, Irak, Jemen, Somalia: Donald Trump er klar til å angripe alle. Mange ble overrasket av missilangrepet mot Syria, men angrepet følger logikken til en president som fra første dag av lærte å like militær maktbruk.

Den 7. april bombet amerikanske krigsskip en flybase i Syria som gjengjeldelse for et dødelig kjemisk angrep som flertallet i FNs sikkerhetsråd mener det syriske regimet står bak. Mediene beskrev angrepet som Donald Trumps første større militæraksjon etter at han flyttet inn i Det hvite hus. De 59 Tomahawk-cruisemissilene var utvilsomt en betydelig maktoppvisning med omfattende, om enn ikke katastrofale, ødeleggelser på den syriske flybasen de traff. Men, for å være presis, så var det Trumps andre større militæroperasjon. Den første var det mislykkede raidet til amerikanske spesialstyrker i Jemen 29. januar. Angrepene kan raskt vise seg bare å være starten på en lang rekke militæraksjoner, den ene mer brutal og risikabel enn den andre.

I valgkampen sa Trump ofte at han ikke ville ha noen problemer med å bruke hæren for å forsvare amerikanske interesser i utlandet, på tross av at han kritiserte Barack Obama og hans utenriksminister Hillary Clinton for å ha kastet USA inn i endeløse kriger i Midtøsten. Da han i september ble spurt hva han vil gjøre hvis et iransk krigsskip styrer farlig nær de amerikanske skipene i Persiabukta, svarte han til journalistene: «Med Iran, når de omringer våre vakre destroyere med de små båtene sine og gjør tegn mot oss som de ikke bør gjøre, vil de bli skutt ut av vannet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal