Politikk for avpolitisering

«Politikken for avpolitisering og demoralisering» har vunnet en solid seier, men kampen har bare så vidt begynt.

I seiersrusen etter å ha vunnet presidentvalget med tre millioner færre stemmer enn konkurrenten, mente Donald Trump at Saudi-Arabia var et passende sted for å fordømme mangelen på demokrati – i Iran! Så brukte han «det kubanske folkets frihet» som påskudd da han i Miami annonserte nye sanksjoner mot Cuba, foran veteraner fra en mislykket gruppe CIA rasket sammen i 1961 for å styrte Fidel Castros styre.

Den nylig avsluttede franske valgperioden har ikke vært like burlesk i demokratihyllesten som disse to eksemplene. Men den nærmet seg. Den begynte med to mye debatterte nominasjonsvalg i de to dominerende partiene, men så ble begge kandidatene slått ut i første runde i presidentvalget av Emmanuel Macron som klarte å kombinere tomme ord og fine bilder med en solid støtte fra mediene. Velgerne ga ham en motstander i andre runde fra et ytre høyre som to tredjedeler av franskmennene hater. Dermed var seieren sikret. Da gjensto det bare å gi den nye presidenten, for at han «skulle kunne regjere», et parlamentarisk flertall bestående av en rekke ukjente ansikter fra høyere samfunnslag (ingen arbeidere, 46 bedriftsledere) som skylder ham alt. Her ser vi hvor mirakuløs den franske valgordningen er. Den nyliberale politikken han står for fikk bare oppslutningen til 44,02 prosent av velgerne i første runde i presidentvalget, men støttes nå av nesten 90 prosent av representantene i nasjonalforsamlingen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Progressiv tendens

Default thumbnail
Neste sak

Det tomme sentrum

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.