Blums spøkelse

Tradisjonsbevisste Bild sviktet ikke i dekningen av G20-toppmøtet i Hamburg.

Den tyske tabloidavisen Bild, med et opplag på halvannen million, hedret nylig en gammel tradisjon som forfatteren Heinrich Böll beskrev allerede i 1974, i romanen Katharina Blums tapte ære: angiverjournalistikk. Hovedpersonen i boka gjør seg intetanende skyldig når hun inviterer hjem en ettersøkt mann og får tilværelsen sin ødelagt av en presse som selger seg aggressivt til ordensmakten.

43 år senere, 10. juli i år, dagen etter sammenstøtene i utkanten av demonstrasjonene mot G20-toppmøtet i Hamburg, hadde Bild en forside med forstørrede bilder av enkeltpersoner som hadde vært involvert i sammenstøt med politiet. En stor overskrift sa: «Ettersøkt! Hvem kjenner disse G20-forbryterne? Har du relevant informasjon, ta kontakt med nærmeste politistasjon». Bildeoversikten og oppfordringen til å anmelde demonstrantene fortsatte inne i avisen, hvor angiverne ble lovet full anonymitet. Og så en velfortjent hvile etter anstrengelsen. På et helsidebilde med avisens logo og et fargebånd hvor det sto «Solidaritet med politiet», gir en liten gutt som gir en blomst til en politimann, med overskriften: «Takk, politiet!»

Det var bare begynnelsen. Dagen etter, 11. juli, kunne Bild triumferende fortelle at en av de maskerte steinkasterne som avisen hadde vist på forsiden, hadde overgitt seg til politiet. Axel Springer-konsernet, som eier avisen, startet så en ny kampanje: «Hjelp de skadde politimennene!» skrev avisen med krigstyper. «De kjempet utrettelig, men hadde likevel ingen sjanse mot de aggressive demonstrantene. Nesten fem hundre av de 20 000 politifolkene som var innkalt under G20-toppmøtet i Hamburg, ble skadet! Nå ønsker Bild sammen med politiforeningen å hjelpe dem – og her kommer du inn, kjære leser. Vil du støtte de skadde politifolkene så de kommer seg på fote igjen? Overfør et valgfritt beløp (hvert øre teller!) til følgende konto: Mottaker Axel Springer SE.» Fire dager senere skrøt tabloidavisen: «En stor takk til Bild-leserne! Ferietur for alle de skadde G20-politifolkene.»

Dagen etter avslørte en journalist i nettavisen BuzzFeed at det offisielle tallet på 476 skadde politifolk var grovt overdrevet og ukritisk videreformidlet av medier verden over.1 Marcus Engert, «Während der G20-Proteste wurden weniger Polizisten verletzt, als die Polizei behauptet», BuzzFeed News, 14. juli 2017. Tallet inkluderte alle skader og sykdommer meldt av politifolkene som ble hentet inn for G20-toppmøtet fra 21. juni til 10. juli. Men hvis man kun tar med de dagene da det var demonstrasjoner, fra 6. til 9. juli, var det bare 231 politifolk som hadde rapportert skader og sykdom. Myndighetene innrømmet også at mange av tilfellene gjaldt dehydrering, dårlig blodomløp eller politifolk som hadde blitt utsatt for politiets egen tåregass. 455 av de 476 politifolkene var tilbake på jobb samme dag eller neste dag, etter en rask behandling på stedet. Verken myndighetene eller pressen har oppgitt hvor mange demonstranter som ble skadet.

«Skulle det i skildringene av visse journalistiske metoder ha sneket seg inn likheter med Bild-Zeitungs metoder, så er disse likheter verken tilsiktede eller tilfeldige, men uunngåelige,» advarer Heinrich Böll i forteksten til romanen sin. Og tidløse, kunne vi legge til.

Oversatt av redaksjonen

Pierre Rimbert er redaksjonsmedlem, franske Le Monde diplomatique.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Fotnoter[+]

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Et marked i vekst

Neste sak

Trippelkrisens anatomi

Mer Kommentar

Etter pandemien

Åpenbart må fossil energi skrotes for å unngå en løpsk global oppvarming, men miljøkrisen krever noe

Avtalen i Samara

Koronaepidemien tvinger brutalt på oss erkjennelsen av at den klassiske definisjonen av samfunnet – som menneskene

0 kr 0