Kasakhstan Infrastruktur

Veikrysset i Kinas nye silkeveier

Kina bygger nye silkeveier på land og til sjøs for å koble seg til Midtøsten, Afrika og Europa, og midt mellom ligger Kasakhstan.

Posted on

Mellom byene Taraz og Tsjimkent sør i Kasakhstan er det ikke uvanlig å se bønder gjete dyrene sine langs splitter nye motorveier. Her begynner den vestlige delen av de nye silkeveiene i det kinesiske prosjektet «Ett belte, én vei». Planen, som mange sammenligner med den amerikanske Marshall-hjelpen i Europa etter andre verdenskrig,[ref] «China’s ‘Marshall Plan’», The Wall Street Journal, New York, 11. november 2014.[/ref] omfatter nye motorveier, toglinjer, havner og oljeledninger i over seksti land. Målet er å sikre Kinas eksport av varer til de store forbrukermarkedene i Europa, Afrika og Asia. Og å skape livskraftige økonomiske korridorer som kan gi ytterligere økonomisk vekst i Kina og varige diplomatiske allianser med disse landene.

Landrutene kommer ikke utenom Kas­akhstan. I 2013 valgte Kinas president Xi Jinping hovedstaden Astana som åsted for å lansere prosjektet som ble presentert i detalj på et internasjonalt forum i Beijing 14. mai i år. En motorvei vil gå fra det østlige Kina via tørrhavna[ref] Omlastings- og lageranlegg for varer i nærheten av en havn.[/ref] i Khorgas og krysse landet fra sør til nordvest. I 2020 skal veien kobles til Vest-Europa via Moskva. En annen motorvei skal forbinde Kaukasus med Tyrkia via havna Aktau på østbredden av Kaspihavet, mens en tredje vil gå til Iran gjennom Usbekistan og Turkmenistan. Og det går allerede tog fra Kina gjennom Kasakhstan i nord. En godstoglinje mellom kystbyen Yiwu i Øst-Kina og London ble innviet i januar i år, tre år etter forbindelsen mellom Yiwu og Madrid, det symbolske startskuddet for prosjektet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
0 kr 0
Gå til Toppen