Etnologen med filmkameraet

Jean Rouch gjorde alt for å komme så nær som mulig de han portretterte. På veien fant han opp etnofiksjonen og utviklet den franske versjonen av Direct Cinema, som skulle komme til å inspirere de unge nybølgeregissørene.

«Gjør skulking til en livsregel, men gjør det seriøst.» Det var rådet Jean Rouch (1917-2004) ga til unge filmskapere, og som han selv hadde fulgt. Som ung ingeniør dro han til Afrika etter at Nazi-Tyskland invaderte Frankrike i 1940 og endte opp i Niamey i Niger. Her oppdaget han raskt sin avsky for kolonialismen, sin brorskapsfølelse med afrikanerne og sitt etnologiske kall. Men selv før han tok doktorgrad i etnologi og utviklet konseptet visuell antropologi, mente han at det ikke lenger holdt med notisblokk og blyant for å studere de afrikanske folkenes ritualer. I likhet med Marcel Griaule, som laget den første etnografiske filmen, Au Pays des Dogons («I dogonenes land», 1931), var han overbevist om at man nå måtte dokumentere dem så fort som mulig med kamera og båndopptaker.

(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Fire symbolske brigader

Neste sak

Når vi krymper oss for verdensproblemene

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

0 kr 0