/

Den palestinske ungdommen gir ikke opp

Unge palestinere blir presset fra både Selvstyremyndigheten og en stadig mer brutal okkupasjonsmakt som bevisst rammer de unge. Det har fått dem til å søke nye måter å handle politisk på.

De palestinske flaggene blafrer i vinden på alleen opp til universitetet i Birzeit i utkanten av Ramallah, byen hvor Den palestinske selvstyremyndigheten har sitt hovedsete. Et opptog starter ikke langt fra bautaen til ære for universitetets 28 «martyrer», studenter drept av den israelske hæren. Med ansiktet skjult av en balaklava under militærhjelmen og kledd i stridsuniform med granater og bombebelte, setter et medlem av ordenstjenesten takten for de unge uniformskledde kvinnene og mennene. De bærer bannere i Fatahs farger, som hyller tidligere president Yasir Arafat (1929–2004), og vimpler med bilde av sjeik Ahmed Yasin (1937–2004), grunnleggeren av Den islamske motstandsbevegelsen (Hamas). Arrangørene tilhører Fatahs ungdomsbevegelse Shabiba. De sier at markeringen hyller de to store palestinske partiene, som sliter med å sette ut i live «forsoningsavtalen» de inngikk i oktober etter over ti år med rivalisering og sammenstøt.

Fra sidelinjen ser sosiologistudenter på opptrinnet med en alvorlig mine. «Det er bare eventyr», sier 20-åringen Rami T. «Se hva Fatah og Selvstyremyndigheten tilbyr ungdommen: symbolske fakter. Det er alt annet enn seriøs politisk handling. Regimet forsøker ikke å få i gang en kollektiv mobilisering som kan gi reelle resultater. Det frykter at en politisering av de unge vil føre til et opprør mot dem.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Weinsteins venstreside

Neste sak

Overdoser på resept

Mer Israel

Venstresionismens kollaps i Israel

Etter fire valg på to år er det fullt politisk kaos i Israel, hvor de en gang så dominerende venstre­sionistiske partiene nå har kun 13 seter i parlamentet.

Israels ubønnhørlige høyredreining

I femti år har den franske journalisten Charles Enderlin dekket israelsk politikk. Her er hans beretning om de okkupasjonsivrige partilederne som gjorde Likud til Israels dominerende parti.

Da Tyskland ville pynte på omdømmet

Etter andre verdenskrig bidro Vest-Tyskland til byggingen av staten Israel for å pynte på omdømmet sitt. Slik fikk Vest-Tyskland en sentral, men lite kjent rolle i Midtøsten.

Unge, progressive og Israel-kritiske

Forholdet mellom amerikanske jøder og Israel har endret seg drastisk de siste førti årene, spesielt i de yngre generasjonene. De mest pro-israelske stemmene i USA er nå kristensionister.

Dokumentaren som måtte stanses

Al-Jazeera gikk undercover for å avdekke metodene til de mektige pro-israelske pressgruppene i USA. Men like før dokumentaren skulle sendes, ble den stanset av geopolitiske årsaker.

0 kr 0