/

Den palestinske ungdommen gir ikke opp

Unge palestinere blir presset fra både Selvstyremyndigheten og en stadig mer brutal okkupasjonsmakt som bevisst rammer de unge. Det har fått dem til å søke nye måter å handle politisk på.

En palestinsk gutt veiver med flagget mens israelske militære leter etter smuglertuneller øst på Gaza-stripen 15. mai 2016. Av de 95 palestinerne den israelske hæren og israelske bosettere drepte i fjor, var en femtedel under 25 år. Foto: MAHMUD HAMS, afp / ntb scanpix

De palestinske flaggene blafrer i vinden på alleen opp til universitetet i Birzeit i utkanten av Ramallah, byen hvor Den palestinske selvstyremyndigheten har sitt hovedsete. Et opptog starter ikke langt fra bautaen til ære for universitetets 28 «martyrer», studenter drept av den israelske hæren. Med ansiktet skjult av en balaklava under militærhjelmen og kledd i stridsuniform med granater og bombebelte, setter et medlem av ordenstjenesten takten for de unge uniformskledde kvinnene og mennene. De bærer bannere i Fatahs farger, som hyller tidligere president Yasir Arafat (1929–2004), og vimpler med bilde av sjeik Ahmed Yasin (1937–2004), grunnleggeren av Den islamske motstandsbevegelsen (Hamas). Arrangørene tilhører Fatahs ungdomsbevegelse Shabiba. De sier at markeringen hyller de to store palestinske partiene, som sliter med å sette ut i live «forsoningsavtalen» de inngikk i oktober etter over ti år med rivalisering og sammenstøt.

Israelske styrker ved Qalandia-kontrollpunktet i det okkuperte Vestbredden i forbindelse med sammenstøt 20. desember 2017 etter protester mot president Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.
Foto: AFP PHOTO / Thomas COEX

Fra sidelinjen ser sosiologistudenter på opptrinnet med en alvorlig mine. «Det er bare eventyr», sier 20-åringen Rami T.«Se hva Fatah og Selvstyremyndigheten tilbyr ungdommen: symbolske fakter. Det er alt annet enn seriøs politisk handling. Regimet forsøker ikke å få i gang en kollektiv mobilisering som kan gi reelle resultater. Det frykter at en politisering av de unge vil føre til et opprør mot dem.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0