Politisk vold øker i Brasil

En bølge med politisk vold ryster Brasil. Ytringsfriheten og retten til å velge sine ledere blir stadig mer truet av vold fra de store landeierne og drap på aktivister etter protester mot utenlandske selskaper som Hydro.

Etter at Kongressen avsatte president Dilma Rousseff i 2016 i det venstresiden kaller et parlamentarisk statskupp, synes Brasil å ha funnet tilbake til en fortid mange håpte var et tilbakelagt stadium – den gang landet ble styrt av «oberster» og bandeirantes, lokale stormenn som brukte vold for å bli kvitt plageånder. I dag er plageåndene venstresiden og de fattige, spesielt de «jordløse»: folk som okkuperer udyrket land som, ifølge landets grunnlov, skal omfordeles i en landbruksreform.

Mens Brasil forbereder seg på å markere at det er 130 år siden slaveriet ble avskaffet 13. mai, har et sentralt symbol i dette triste kapittelet i landets historie dukket opp på tv-skjermene: skinnpisken. De store landeierne brukte 22. mars pisk mot De jordløses bevegelse (MST) som ventet på bilkortesjen til tidligere president Luiz Inácio Lula de Silva sør i landet. Senator Ana Amélia Lemos fra høyrepartiet Partido Progressista (PP) hadde ingen kvaler med å hylle disse «sanne gauchos som hever piskene sine». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Myter og misforståelser om korrupsjon

Neste sak

Alt gikk så bra

Mer Brasil

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist

0 kr 0