/

Oppskrift på krig

Spenningen har steget dramatisk mellom USA og Iran etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen, med amerikanske medier som velvillige krigshissere i et velkjent mønster.

Forestill deg at en iransk drone ble skutt ned over Florida, eller noen kilometer utenfor kysten. I stedet for å diskutere nøyaktig hvor dronen ble skutt ned, ville vestlige medier garantert vært rasende over at en iransk drone i det hele tatt var der, 11 000 kilometer fra Teheran. Men da Iran skjøt ned en amerikansk drone 20. juni som fløy nær (Pentagons versjon) eller over landet (ifølge iranske myndigheter), var det ingen som spurte hva USAs militære gjør i Persiabukta. Få reagerer lenger på vestlige mediers skjeve dekning av slike hendelser, hvor det avgjørende for vinklingen synes å være om landet som bryter folkeretten er et (snilt) liberalt demokrati eller en (slem) autoritær stat.

«Å om og om igjen framstille Iran som en trussel, med eller uten atomvåpen, bærer i seg et tydelig budskap om at landet må konfronteres», advarer Gregory Shupak, medieforsker ved Universitetet i Guelph-Humber (Canada). Men, legger han til, «det er mye mer presist å si at USA er en trussel mot Iran enn det motsatte. Det er tross alt USA som ruinerer den iranske økonomien med sanksjoner som begrenser iraneres tilgang til mat og medisiner, samtidig som Iran blir omringet med amerikanske militærbaser og militærstyrker til lands, sjøs og i lufta. Iran har ikke gjort noe i nærheten av det samme mot USA.»
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Nattens krise

Neste sak

Roten til alt ondt

Mer Iran

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger. Men enhver fred som

Irans to hærer

USA synes fast bestemt på å starte en ny krig i Midtøsten, denne gang mot Iran.

0 kr 0