/

Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

De store mediene elsker krangler mellom intellektuelle, spesielt når de dreier seg om enkle, altomfattende forklaringer på samfunnsfenomener. Og ekstra mye spalteplass får enkle forklaringer på hva som driver unge vestlige muslimer til å velge «hellig krig». Mens politologen Gilles Kepel mener jihadisme skyldes en radikalisering av islam, sier kollegaen Olivier Roy at det snarere dreier seg om en islamisering av radikaliteten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Brussels balkanske autokrat

Neste sak

Nytteløs Brexit

Mer Frankrike

Pandemisk byutvikling

Mange hevder at storbyene nå vil oppleve fraflytting, men den demografiske nedgangen begynte faktisk før korona­pandemien.Å

Fransk markedsfeminisme

Emmanuel Macrons regjering har kuttet båndene til Frankrikes tradisjonelle kvinnebevegelse, for å favorisere gründerfeminisme og kvinnelige

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

0 kr 0