Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

De store mediene elsker krangler mellom intellektuelle, spesielt når de dreier seg om enkle, altomfattende forklaringer på samfunnsfenomener. Og ekstra mye spalteplass får enkle forklaringer på hva som driver unge vestlige muslimer til å velge «hellig krig». Mens politologen Gilles Kepel mener jihadisme skyldes en radikalisering av islam, sier kollegaen Olivier Roy at det snarere dreier seg om en islamisering av radikaliteten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal