Foto: Kush Pala, Unsplash.

Lyset efter Gud

Vi har afskaffet Gud og dernæst sjælen, tilbage er kun verden. Med After God har Peter Sloterdijk skrevet en moderne historie om sjælens mutationer og mulige genkomst i en sekulariseret og artificiel maskinalder.

desember 2020

Fra begyndelsen af det tyvende århundrede har en ny epoke bragt de gamle guders metafysik i knæ. Gud og sjælen dannede par i den klassiske metafysik. Mens Gud sikrede forestillingen om sjælens (evige) lys, sikrede sjælens kvaler en stræben mod den yderste instans Gud. Kritikken af den almægtige Gud har ganske vist stået på længe, men verdensomspændende krige og teknologiens ekspansion har i de sidste hundrede år for alvor bragt os ind i denne gudernes mørkning.

Den tyske filosof Peter Sloterdijks After God er kulminationen på en række udgivelser der helt tilbage til Sphären I (1998) kredser om menneskets forhold til Gud, forvandling og religion i en teknologisk og global tidsalder. Mens den tyske udgave Nach Got (Suhrkamp, 2017) er centreret omkring troens problem, har man i den engelske valgt at medtage et centralt kapitel fra Sphären I om rum, lys og intimitet, en nyere tekst om Jesus som bastard, og endelig et foredrag om klima, holdt i Paris 2009, kort før klimatopmødet i København. Samlet set giver bogen et indtryk af både kulturelt, politisk og spirituelt kampskrift. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal