Tigray ofret for forsoning mellom Eritrea og Etiopia

Siden november har den etiopiske regionen Tigray opplevd en ekstrem vold mot sivile, i en brutal krig hvor nobelprisvinner Abiy Ahmed har involvert sin erkefiende Eritrea mot tigrayene, minoriteten som styrte landet inntil 2018.

En kvinne bærer korn forbi en forlatt stridsvogn som har tilhørt tigrayske styrker, sør for byen Mehoni i Etiopia, 11. desember 2020. Foto: Eduardo Soteras, AFP / NTB.

Pickuper feier gjennom de øde gatene med kalasjnikover pekende mot himmelen. Maskingeværsalver gjaller i natten. Al-Qadarif sørøst i Sudan ligner på en postapokalyptisk verden. Administrasjonsbyen, uten grunnleggende infrastruktur, er den eneste noenlunde trygge utkanten av en lang landstripe der alle slags væpnede grupper ferdes fritt til tross for de mange militære kontrollpostene. Regionen Fashaga er et 250 kvadratkilometer stort omstridt triangel med fruktbart land i grenselandet mellom Sudan, Etiopia og Eritrea. Det er til dette allerede ustabile området titusener av sivile har søkt tilflukt etter at krigen i etiopiske Tigray brøt ut 5. november i fjor. Dagen før hadde Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) gått til angrep mot flere av basene til den nasjonale hæren. Landets regjering besvarte angrepene umiddelbart og dermed var krigen i gang, en krig som allerede har krevd flere tusen menneskeliv, inkludert åtte hjelpearbeidere, ifølge FN.

Hjelpeorganisasjonene som forsøker å dempe den humanitære krisen, holder til i Motwakil, et forfallent hotell med tvilsomme sanitærforhold. Hotellet er blitt forvandlet til en operativ base for tigrayene (leger, ingeniører, sykepleiere) som har strømmet til fra USA og Canada for å hjelpe til i flyktningleirene som i all hast er blitt etablert i Sudan, spesielt i Al-Qadarif og Kassala. Denne plutselige tilstrømningen av utenlandsk støtte viser at det finnes en stor og godt organisert tigray-diaspora med betydelige økonomiske ressurser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal