Vil brexit forene Irland?

Etter folkeavstemningen om brexit i 2016 havnet Nord-Irland i sentrum for forhandlingene mellom London og Brussel. Den store vinneren av brexit-kaoset synes å være de irske nasjonalistene, som har fått et nytt håp med Boris Johnsons renkespill.

juli 2021
Den nylig avgåtte lederen for Democratic Unionist Party (DUP), Arlene Foster, ankommer Downing Street for et møte med den britiske statsministeren 20. mai. Foto: Ilyas Tayfun Salci, Shutterstock.

Det er fortsatt for tidlig å spå de langsiktige konsekvensene av brexit for Nord-Irland, men allerede nå er det klart at britenes skilsmisse med EU har gått hardt utover Democratic Unionist Party (DUP) spesielt og de nordirske unionistene generelt.

Da Arlene Foster tok over som leder for DUP i desember 2015, virket alt å ligge til rette for partiet og dets kjernesak. I 2007 hadde DUP, etter flere år med nøling, blitt enig om å dele makten med Sinn Féin. To år tidligere hadde Sinn Féins væpnede fløy, Irish Republican Army (IRA), lagt ned våpnene og forlatt sin væpnede kamp mot det britiske styret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal